Magyarország jövőre is hatalmas összegeket fordít rezsicsökkentésre

2023. május 26. 15:13

Az Európai Bizottság ajánlásában viszont az szerepel, hazánk számolja fel a rezsicsökkentést, amit azonban a kormánypárti politikusok elutasítanak – számol be a Világgazdaság.

2023. május 26. 15:13
null

Jövőre is – csakúgy mint tavaly és idén – hatalmas összegeket készül fordítani a kormány annak elkerülésére, hogy a rezsiköltségek emelkedése elviselhetetlen terheket jelentsen a magyar családokra – számol be a Világgazdaság. Ezzel szinte egy időben derült ki, hogy az Európai Bizottság azt ajánlja, Magyarország számolja fel a rezsicsökkentést. A kormánypárti politikusok azonnal elutasították ezt az ötletet, a végrehajtása ugyanis minden magyar család számára havi 181 ezer forintos rezsiáremelést jelentene – jelentette ki Gyürk András, a Fidesz európai parlamenti képviselője.

A csütörtöki kormányinfón Varga Mihály pénzügyminiszter a 2024-es költségvetés tervezetét – amelyet jövő kedden nyújtanak be az Országgyűlésnek, de már véleményezte a Költségvetési Tanács – bemutatva elmondta: a háborús körülmények között készült büdzsé a védelem költségvetése lesz, amelyben több forrás jut a védelmi kiadásokra, de

megmaradnak a családi adókedvezmények és a rezsivédelmi alap forrásai is.

Megmarad a nyugdíjak értéke, valamint a 13. havi nyugdíj.

A rezsivédelmi alap előirányzata 2024-ben 1361,2 milliárd forint, mintegy 1218,8 milliárd forinttal kevesebb, mint a 2023. évi módosított előirányzat. A jelentős eltérést az energiaárak 2022-es tetőzése utáni mérséklődése indokolja. A lakossági rezsicsökkentés fenntartása mellett az alapból a központi költségvetési szervek, az önkormányzatok, továbbá

az egyházi és civil intézményfenntartók, valamint az állami tulajdonú társaságok

is részesülhetnek – írta a Költségvetési Tanács.

Idénre a költségvetés 2580 milliárd forintot helyezett a Rezsivédelmi Alapba. Eredetileg csak 670 milliárd forintot szántak erre a célra, de időközben kitört a háború, mélyült az energiaválság, miközben Európa energiaellátási bázisát megrendítették az Oroszországra Ukrajna megtámadása miatt kirótt uniós szankciók.

Nyitókép: MTVA/Bizományosi: Róka László

 

Mandiner éves előfizetés, féléves áráért!

Kapcsolódó cikkek

 
 
 
 

Ezek is érdekelhetik