Reményt keltő kompromisszum. Mit hoz magával az új év a magyar-német kapcsolatok számára?

2023. január 13. 18:14

Magyarország megbízható európai szereplőnek bizonyult, akivel számolni kell.

2023. január 13. 18:14
null
Bauer Bence
Bauer Bence

„Az újjáépítési alapról és a kohéziós forrásokról, valamint az Ukrajnának nyújtott hitelről és a globális minimumadóról kötött kompromisszumos csomag tükrében simulhatnak a hullámok a Magyar- és Németország közötti kétoldalú kapcsolatrendszerben is. A megállapodással Magyarország megbízható európai szereplőnek bizonyult, akivel számolni kell.

Különösképpen Németország szorgalmazta, hogy kevesebb kohéziós forrás kerüljön befagyasztásra, amit a hárompárti német kormánykoalíció pragmatikus politizálásának bizonyítékaként értelmezhetünk. Ez egyúttal egy reményt keltő előjelként is szolgál a kezdődő 2023-as új évre nézve. Mindezek alapján a magyar-német kapcsolatok a vártnál kedvezőbben alakulhatnak.

A magyar-német kapcsolatok tényleges valósága

Sokak által köztudott tény, hogy a szerteágazó kétoldalú kapcsolatokat valójában igenis jónak tekinthetjük. Német- és Magyarország mára az élet legkülönbözőbb területein közvetlenül összefonódott. Az együttműködés, a bizalom, a kölcsönös szimpátia és a kötődés erős hálózatot alkot a két ország között.

Mindenekelőtt igaz ez a gazdasági és kulturális kapcsolatokra, bár hasonlóan szoros és szilárd a civil társadalom kötődése a két ország között. Emellett a tudományos, felsőoktatási és akadémiai együttműködés is ígéretes irányba tart és hosszú távra szól. A Magyar-Német Barométerből kiderült, hogy a két ország polgárai egymással szemben egy alapvetően pozitív beállítottságot tanúsítanak, a két ország polgárai között nincs szembenállás.

Torz képet fest a német média Magyarországról

Sajnos a valóság alig tükröződik a vezető német médiumok tudósításaiban. Gyakran egy torz képet mutatnak be, ezzel rossz fényben tüntetve fel az országot. A két ország között évszázadok során szervesen kiépített és sziklaszilárd kapcsolatok komolyságát és mélységét a német médiában már aligha méltatják.

Helyette – tudatosan vagy sem – sok esetben féleértésekben tobzódó, valótlan alapvetésekből kiinduló és nemes egyszerűséggel téves képet táplálnak Magyarországról és lakóiról. Mindenekelőtt a magyar politikai fejleményekkel kapcsolatban értetlenek, mi több tudatosan félreértelmezőek.

Éppen ezért kiemelten nagy szükség van a kommunikációs fegyverletételre, minden tekintetben őszintébben és nyíltabban kéne foglalkozniuk Magyarországgal. Ennek során fontos, hogy a történelemből, a politikából, a kultúrából, a mentalitásból, a viselkedésből a megfelelő következtetéseket vonják le, és ezek mentén alakítsák ki saját véleményüket, értékítéletük meghozatalakor.”

Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

Összesen 20 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
János27
2023. január 14. 17:27
Németországot alkalmatlanok és idegenek vezetik - mikor mond le a külügyminiszter, a miniszterelnök helyettes?? Mi lesz az amcsi belügy miniszterrel, nem találtak németet???
szemlelo
2023. január 14. 12:07
Azért a berakott kép csalóka. A legutolsó "megbeszélés" után nem adtak közös nyilatkozatot, nem volt közös sajtótájékoztató. Feltehetőleg Orbán fölöslegesen ment oda. Mint Kurzhoz. Aki azóta már lapátra került. Scholz is oda fog, attól tartok, nem is sokára.
pemete jakab
2023. január 13. 21:15
"Magyarország megbízható európai szereplőnek bizonyult, akivel számolni kell." Megbízható az oroszok, kínaiak számára.
nemecsekerno_007
2023. január 13. 20:38
A németektől is kicsit függetlenedni kéne mert kezdenek teljesen meghülyültek.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!