Izrael légvédelmi riasztórendszert adna Ukrajnának, de nekik az nem kell, csak a fegyver

2022. október 19. 21:18

Izrael felajánlotta szerdán Ukrajnának, hogy a civilek védelmében segít légitámadás-jelző rendszert kifejleszteni.

2022. október 19. 21:18
null

Kijev korábban olyan eszközt kért Izraeltől, amellyel elháríthatók az Oroszország által gyaníthatóan használt, iráni gyártmányú drónok.

Beni Ganz védelmi miniszter ezt a kérést határozottan visszautasította, mivel Izrael határozott álláspontja, hogy nem szállítanak fegyvert Ukrajnának.

A zsidó állam a háború kirobbanása óta elítéli az Ukrajna elleni agressziót, eddig csak humanitárius segítséget nyújtott.

Az izraeli vezetés fenn akarja tartani együttműködését Oroszországgal a szíriai háborúban, és mert nem akarja, hogy az oroszországi zsidókat retorziók érjék.

Ukrajna kedden ismét kértre Izrael segítségét, mert az orosz hadsereg számos drónnal - feltehetőleg iráni gyártmányú Sahed-136-os kamikazékkal - támadta. Irán tagadja, hogy drónokat adott volna el Oroszországnak, Moszkva pedig hallgat a vádról.

Irán a drónok mellett föld-föld rakétákat is felajánlott Oroszországnak - állítja a Reuters hírügynökség saját értesülései alapján. Izrael most azt kérte Ukrajnától, hogy írja le, milyen légitámadás-jelzésre van szüksége - közölte Ganz európai uniós nagykövetekkel hivatalának közlése szerint.

Ez alapján Izrael tud majd segíteni Ukrajnának egy olyan rendszer kifejlesztésében, amellyel előre figyelmeztetni lehet a civileket a légitámadásokra – tette hozzá a miniszter. Ganz az ügyben csütörtökön beszél ukrán hivatali kollégájával, Olekszij Reznyikovval. Izraelnek több légelhárító rendszere van, de a védelmi minisztérium egyik szóvivőjének közlése szerint itt legfeljebb olyan radarrendszerről lehet szó, amely légoltalmi szirénákat szólaltat meg, illetve vészüzenetet küld a mobiltelefonokra.

(MTI)

Nyitókép: Yasuyoshi Chiba/AFP

Összesen 58 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Osztap Bender
2022. október 20. 08:33
A zsidó állam ebben (is) reálpolitikát folytat és védi a fajtársaikat, gondolom a jenkik nagy bánatára. A mazsihisz példát vehetne "hazájukról".
Göby
2022. október 20. 07:57
Azt hiszi, hogy a közértbe ugrott le ... Bakker csak én érzem úgy, hogy majd a világnak kell pitiznie, hogy had segítsen ennek a gyilkos, tolvaj bandának?
kaffogó hebrencs
2022. október 20. 06:38
Az ukránok ölni akarnak, nem védekezni.
Sincero
2022. október 20. 01:52
Ha már Zeli még őshazájának, Izraelnek sem kóser, akkor az nagy szó...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!