Orbán politikájának a lényege az, hogy állandóan kétfelé próbál „játszani”

2022. február 02. 11:55

Orbánnak innen már nincs visszaút. Interjú.

2022. február 02. 11:55
null
Balázs Péter

„Végül is ezt a találkozót ki kezdeményezte?

Ehhez mind a kettő kell, különben nem jön össze, de nekem az a gyanúm, hogy ezt inkább Orbán szorgalmazta.

Pont a választások miatt…

Így van. Ez eléggé adja magát a közeli dátum okán. 

Közben forog a diplomácia Ukrajna körül, lóg-e a fejünk fölött a háború?

Ilyen fokú katonai felvonulás még nem volt, amióta a Szovjetunió szétesett, és a kétpólusú világrend nem létezik. Putyin most nagyon erősen a katonai fenyegetéssel próbál operálni, ráijeszteni a nyugatra, hogy engedje el Ukrajnát, és az legyen ismét az övé. Amíg az »izmozás« folyik, addig nem lehet tárgyalni. Ezt fordítva szokták mondani, amíg tárgyalunk, addig nem lövünk. Ez is igaz. De amíg hadsereget vonultatunk fel, addig nem lehet a tárgyalóasztalhoz ülni. Ezt a katonai jelenlétet lényegesen mérsékelni kellene ahhoz, hogy a felek leülhessenek, és nyugodtan elkezdjenek tárgyalni a megoldásról. Ma nem tartunk itt, ma a fenyegetés ott van jelen Ukrajnában is és Belaruszban is.

Lehet, hogy Oroszország a háta mögött Kínával gondolja mindezt komolyan?

Nyilván számít más támogatásra is, elsősorban Kínára, ugyanakkor meg Európának szüksége lenne Oroszországra, éppen a Kínával kapcsolatos erőegyensúly miatt. Ez egy állapot, amelyből valamerre ki kell törni, és most ezt keresi a diplomácia. De mondom, vagy erőt fitogtatunk, vagy tárgyalási javaslatokat teszünk.

Az, hogy Orbán »adott a formára« a NATO-val és az EU-val szemben is jelentheti azt, hogy szeretne visszalopakodni jelentősebb szerepben az EU-ba, minthogy páriaként bolyong az EU szélén?

Én azt hiszem, hogy ezt ő már régen eljátszotta. Innen visszatérés nincsen. Ő ül a kerítésen, és nézeget jobbra, balra, de ahhoz benn kellett volna maradni mondjuk a Néppártban. Ez a hajó már elment.

Ezért játszik kétkulacsos játékot Orbán?

Az ő politikájának a lényege az, hogy állandóan kétfelé próbál »játszani«. Csakhogy a nemzetközi kapcsolatokban azokat értékelik, akik kiszámíthatóak, egy világos értékrend alapján állnak, és nem ide-oda járják a Kállai-kettőst.”

Fotó: MTI/Balogh Zoltán

Összesen 211 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Sulammit
2022. február 03. 23:30
Olyan kósza hírek járnak, hogy Balázs Péter két helyre is be van kötve, vagyis egy ügynök.
darling
2022. február 03. 21:59
Balázs Péter egy vén tyatya már, eljárt felette az idő. Korábban az ilyen emberre azt mondták, h begyepesedett az agya! Kereskedő volt eleve, de az egyoldalú kiszolgálás híve volt világéletében. A diplomáciát is sajátosan értelmezi. Szoc.-komm módra. Menhetten irománya egy ostobaság.
Hamilkar
2022. február 03. 15:10
Nem figyelt oda Orban elso mondataira (nem idezem szo szerint): Egyik europai vezeto sem, kivetel nelkul, nem akar haborut. Mind bekeben erdekeltek. Termeszetesen az osszes Eu-s vezeto beleegyezesevel hangzottak el.
Csendőr
2022. február 03. 12:53
Nem tudom, hogy jóhasonlat, de önnek a történelemből emlékeznie kellene Kállay miniszterelnökre. II. Világháború. Zseniális ember volt, csak úgy hívták a politikáját, hogy Kállay kettős, egy táncról elnevezve. Nézzen utána, hogyan kell egy kis országnak Európa közepén külpolitikát csinálni, hogy elkerülje a boxzsák szerepét.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!