Összefüggés mutatkozik a mentális betegségek és a baloldali gondolkodás között

2020. november 27. 12:26

A fehér bőrű lakosság, különösen a „nagyon” liberálisok sokkal nagyobb valószínűséggel küzdenek mentális egészségi problémákkal Amerikában a Pew Institute felmérése alapján.

2020. november 27. 12:26
null

A „nagyon liberális” nézeteket vallók közt több a mentális problémákkal küzdő személy a Pew Institute márciusi felmérése szerint. A fiatal, magukat nagyon liberálisnak tartó, fehér bőrű nők körében ez az arány különösen magas. Több érdekes eredmény is született a Pew Intézet 2020 márciusi, COVID-19 kapcsán végzett felmérésének elemzésében, melyet a Tablet Magazin szerzője, Zach Goldberg politológus doktorandusz összegzett. Eszerint a fehér bőrű lakosság (és különösen a „nagyon”) liberálisok sokkal nagyobb valószínűséggel rendelkeznek mentális egészségi problémák diagnózisával, mint az összes többi ideológiai és faji alcsoport. 

 

 

 

 

 

 

 

A különbség tovább nő, ha egymás mellé rendeljük az egyes adatokat. A kutatás kimutatta, hogy a liberális fehérek csoportja szinte minden kérdésben kiemelkedő adatokat mutatott, így a baloldali nézeteket vallók a karantén okozta bezártságot is általában véve jóval nehezebben viselték. A hírt először Zach Goldberg politológus doktorandusz a Twitteren tette közzé áprilisban. 

A tanulmányt a Pew Institute márciusban végezte önkéntesekkel. Az eredmények azt mutatták, hogy minden fajban és korcsoportban azok esetében, akik konzervatívnak vallották magukat, sokkal kevésbé volt valószínű, hogy az orvos valamiféle mentális betegséget diagnosztizált. A 18–29 éves korosztály legfiatalabb csoportjában ugyanakkor a liberálisok 45,9% -a mondta, hogy ilyen diagnózissal rendelkezik szemben a konzervatívok 20,1% -ával. A fehér liberálisok közül a leginkább érintett csoport a baloldali nők voltak. A fehér baloldali nők 56,3% -a számolt be mentális betegségről, míg a hasonló korú konzervatív nőknek csupán 27,3% -a.

„Nem azért írtam meg ezt a témát, hogy gúnyolódjak a fehér liberálisokon vagy a mentális betegségekel küzdőkkel. Inkább szeretném felhívni a figylelmet erre az aránytalanságra, mert ez egy olyan kérdés, amelyet nem eléggé vizsgálnak, és amely fényt deríthet különféle szociálpolitikai szemléletbeli különbségekre” – írta a politológus kutató. 

Hasonló eredményekre jutott egy 2007-ben publikált amerikai felmérés is, melyet akkor a Gallup Intézet végzett. Ez a tanulmány akkor a regisztrált választók körében tett fel hasonló kérdéseket, és kimutatta, hogy a republikánus szavazók 58%-a kiváló mentális állapotról számolt be, míg ez az arány a demokraták esetében csak 38%, a függetleneknél 43% volt. Átlagos mentális állapotról a republikánusok 35, a függetlenek 40 a demokraták 46%-a számolt be. Kifejezetten rossz mentális egészségről a republikánusoknak csupán 8%-a számolt be, míg a demokraták esetében ennek majdnem duplája, 15% volt az arány. Ennél kicsit magasabb, 17% volt a függetlenek hasonló adata. 

 

Kapcsolódó cikkek

Összesen 208 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Valeri Anna
2021. október 31. 11:00
EVIDENS ... mint ahogy a "fehér heteroszexuális férfiak..." nem ezen mentális betegekkel alapítanának családot.
Dénia
2020. november 28. 07:36
Ehhez nekünk nem kell grafikonokat bemutatni. Ez teljesen nyílvánvaló.
gin74tonic
2020. november 28. 04:20
az eg kek, a fu zold, a liberalisok bolondok. Mas egyeb?
comname
2020. november 28. 01:21
Tényleg itt tartunk? Elmebetegnek kell titulálni a másik oldalt? A politikai ellenfeleket ilyen szinten megbélyegezni, elég sötét időket idéz. Amúgy, ha valaki depressziós, az is mentális betegség csak mondom. Aztán lehet, hogy egy liberális hamarabb bevallja mert úgy van vele, hogy ő is elfogadja, a másikat, ahogy magát is. Csak ugye, ez jól hangzik, hogy úristen elmebeteg... főleg ha az lipsi. Próbáljatok meg nem gyűlölködni, meg dehumanizálni, meg megbélyegezni embereket, kérlek. Próbáljatok meg érveket felhozni, vitázni normálisan a világnézettel, azzal, hogy mi a baj mondjuk az alapjövedelemmel, ahelyett, hogy ilyen szinten gyalázzátok a másikat. Ez a politika, nem a másik személyének támadása.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik