A szabadságjogok védelmét és az illegális bevándorlás megállítását ígérte Trump miniszterjelöltje

2017. január 10. 19:58

A polgári szabadságjogok, köztük a szavazati jog védelmét, az illegális bevándorlás megállítását, a „radikális iszlám terrorizmus” elleni küzdelmet, a fegyveres erőszak megállítását, a rendőrség és a lakosság kapcsolatának javítását ígérte kedden kezdődött kongresszusi meghallgatásán Jeff Sessions, Donald Trump igazságügyminiszter-jelöltje. A republikánus politikusok erőteljes támogatásukról biztosították a jelöltet, de a demokratáktól kemény kérdésekre számíthat a folytatásban.

2017. január 10. 19:58

A szenátus egyik legkeményvonalasabb republikánusaként számon tartott Jeff Sessions, alabamai szenátor, Donald Trump megválasztott elnök igazságügyminiszter-jelöltjét – tüntetők várták a washingtoni Capitolium előtt, amikor megérkezett kongresszusi meghallgatására. A Ku Klux Klan-ruhába bújt tüntetők az alabamai szenátort néhány – évtizedekkel korábban tett – kijelentése miatt rasszizmussal vádolták meg. 

Több mint félórás, előre megírt nyitóbeszédében Sessions figyelmeztetett, hogy az ország a nyitott határokon beáramló illegális kábítószer-kereskedelem áldozata, az amerikai városokban növekszik az erőszakos bűncselekmények aránya és a rendőrség önbizalma a mélyponton van. „Ez nem folytathatóak tovább. Alapvető polgári jog, hogy az ember biztonságban érezhesse magát az otthonában és a közösségben, ahol él” – szögezte le és változtatásokat ígért e tekintetben.

„Az Egyesült Államok igazságügyi miniszterének posztja nem politikai megbízatás, s bárkinek, aki ezt a tisztséget ellátja, kötelessége teljes mértékben hűségesnek lennie az Egyesült Államok törvényeihez és alkotmányához” – fogalmazott a leendő igazságügyi miniszter és fontosnak tartotta hangsúlyozni, hogy csodálja az alkotmányt és elkötelezett a jogállam iránt. A miniszterjelölt meghallgatását a teremben két tüntető is megzavarta. Egyikük azt kiáltozta, hogy Sessions „visszahozza a fehérek uralmát Délen”. A rendzavarókat a capitoliumi rendőrség jelenlévő tagjai kivezették a teremből. 

A republikánus politikusok erőteljes támogatásukról biztosították a jelöltet, aki így szinte bizonyosan a kinevezéséhez szükséges voksnál jóval többet kap majd. Condoleezza Rice, volt külügyminiszter – az Egyesült Államok első afroamerikai külügyminisztere – levelet is írt a szenátus igazságügyi bizottsága vezetőjének, Chuck Grassley, iowai republikánus politikusnak, s a levélben hangsúlyozta, hogy Sessions „sokat dolgozott azon, hogy megszüntesse a rabszolgák leszármazottai elleni előítéletességet és igazságtalanságot” Alabamában. Rice megjegyezte azt is, hogy Jeff Sessions volt a fő szorgalmazója Rosa Parks polgárjogi aktivista kongresszusi kitüntetésének. A volt külügyminiszter barátjának nevezte az alabamai szenátort és leszögezte, hogy „nagyon csodálja” őt. 

Sessions ugyanakkor kemény kérdésekre számíthat a demokrata párti politikusok részéről. Elsősorban azért, mert meg kell győznie a demokratákat arról, hogy korrekt és a polgári jogokat tiszteletben tartó miniszter lesz, és várhatóan részletesebben ki kell fejtenie az illegális bevándorlásra vonatkozó elképzeléseit. Cory Booker, New Jersey szenátora – egyike a szenátus három afroamerikai tagjának – máris azt nyilatkozta, hogy ő szerdán nem szavazza meg Sessions miniszteri kinevezését. Közleményében Booker Sessions polgári jogokra vonatkozó, és szerinte aggasztó korábbi megjegyzéseire, valamint tervezett büntetőjogi reformjára hivatkozott, és döntését „lelkiismereti kérdésnek” nevezte. (MTI)

Összesen 2 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!