Matolcsy megszólalt: fizet a Nemzeti Bank!

2016. május 05. 12:17

Exkluzív interjút adott a Magyar Nemzetnek Matolcsy György. A jegybankelnök a lap beharangozója szerint részletesen beszélt a nemzeti bank által létrehozott alapítványokkal kapcsolatos botrányról is.

2016. május 05. 12:17

Ötvenmilliárd forint osztalékot fizet – 2002 óta először – a költségvetésnek a jegybank a tavalyi eredményéből az intézmény igazgatóságának április 27-ei döntése értelmében, nyilatkozta a Magyar Nemzetnek adott, pénteken megjelenő exkluzív interjújában a központi pénzintézet első embere. Részletesen beszélt a nemzeti bank által létrehozott alapítványokkal kapcsolatos botrányról is. Matolcsy György választ adott a bírálatokra, köztük arra is: összeférhetetlennek tartja-e, hogy családtagjai és barátai is a Pallas Athéné alapítványok kuratóriumi tagjai. Kiderült, mit gondol arról, hogy a fia is részesült a Növekedési hitelprogram forrásaiból. 

A jegybankelnök elmondta, hogy miért hozták létre az alapítványokat, illetve azt is, hogy miért nem utalták a korábban keletkezett nyereséget a költségvetésnek, ami részben kompenzálhatta volna a devizahitelesek árfolyamveszteségét. A központi bank első embere választ adott arra, vizsgálják-e, hogy állnak-e az alapítványi támogatások kedvezményezettjei mögött offshore cégek. Kérdezték őt arról is, hogy az alapításkori ígéretei ellenére miért vásároltak az alapítványok külföldi állampapírokat. Fény derült arra is, hogy Matolcsy György egyeztetett-e Orbán Viktor miniszterelnökkel az alapítványok gazdálkodási adatainak titkosításáról.

Összesen 43 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
tommybravo
2016. május 06. 09:22
Érdemes elolvasni a portfolio 2014-es cikkét, nagyjából előre megírták, amit tett Matolcsy: http://www.portfolio.hu/gazdasag/elmagyarazzuk_honnan_jon_a_jegybank_200_milliardja.203052.html#
brekker
2016. május 05. 19:22
A tízéves: http://stooq.com/c/?s=eurhuf&c=10y&t=l&a=ln Ha a forint árfolyamromláson múlna, akkor Simornak, aki 2013-ig mégiscsak jegybankelnök volt, kellett volna a legnagyobb jegybanki eredményeket elkönyvelnie.
brekker
2016. május 05. 17:01
Na ugye!
Energetikus
2016. május 05. 15:54
Ez az igazi maganositasa a kozpenznek !!!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!