Heves ősz előtt a Fradi

2022. augusztus 31. 20:59

Az Európa-liga isztambuli sorsolásán eldőlt: a Vörös Csillag, a Hercegek és a Fekete-tenger Vihara vár a Ferencvárosra, s parázs hangulatú mérkőzések a fanatikus szurkolótáborokra.

2022. augusztus 31. 20:59
null

Vámos Tamás írása a Mandiner hetilapban.

Dőreség lenne azt gondolni, hogy a Crvena zvezda vezetőedzője, a szerb labdarúgás emblematikus figurája, Dejan Stanković azért mondott volna le közvetlenül az Európa-liga-csoportkör sorsolása után, mert megijedt a Ferencvárostól. A távozás hátterében sokkal inkább az áll, hogy a – magyar bajnokhoz hasonlóan – BL-álmokat szövögető belgrádiak hihetetlen balszerencsével estek ki a Maccabi Haifa ellen a rájátszásban. Már az első mérkőzésen is változatos csata dúlt: 3-2-re nyertek az izraeliek. A visszavágón azonban már a 43. percben 2-0-ra vezetett a szerb bajnok, nem véletlen, hogy az ötvenezer hazai szurkoló tutira vette a továbbjutást. Ám az első félidő hosszabbításában a svéd légiós, Daniel Sundgren révén szépített a Maccabi, majd a 90. percben jött a feketeleves: egy vendégszabadrúgást követően a menteni igyekvő Milan Pavkov a saját kapujába bombázta a labdát. Stanković nemes egyszerűséggel horrornak nevezte a 2-2-es visszavágón történteket, és a BL-kiesés miatt lemondott. Ez is igazolja, milyen nüanszokon múlnak emberi sorsok, és hogy a kluboknak mekkora presztízst jelent az első számú európai kupa.

Egyik sem könnyű, de egyik sem lehetetlen” (Kubatov Gábor)

Az Európa-liga isztambuli sorsolásán a kontinens labdarúgásának két jeles alakja, az El-címvédő Eintracht Frankfurt korszakos egyénisége, a több mint két évtized alatt 602 Bundesliga-találkozón szereplő Karl-Heinz Körbel, valamint az Európa-liga 2023. május 31-ei budapesti döntője okán a sorozat hivatalos nagykövetének választott Gera Zoltán sorsolta ki a csoportokat. (Cseppet sem mellékesen: honfitársunk 2010-ben az angol Fulham játékosaként El-fináléban szerepelt, a spanyol Atlético Madrid elleni mérkőzést 2-1-re vesztették el.) Érdekesség, hogy a harmadik kalap, amelyben a Ferencváros neve is szerepelt, éppen Gerának jutott, így ő „intézte” korábbi klubjának riválisait a továbbjutásért.

Ez a tartalom csak előfizetők részére elérhető.
Már előfizetőnk?

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!