Szebb jövőt!

2022. július 20. 13:19

Hullanak a „politikai nagyvadak” az ellenzék háza táján.

2022. július 20. 13:19
Knopf Alexandra

„A Jobbik ma leváltott a parlamenti frakció éléről, teljesítve a Fidesz vágyát. Ti azonban ne aggódjatok. Az igazság kimondásához, a kormányellenes küzdelemhez nincs szükségem titulusokra. Csak rátok! Hogy a Jobbik merre tart, nem tudom. Egy biztos: én maradok a nép pártján!” – ezekkel a megható szavakkal búcsúzott a frakcióvezetői széktől Jakab Péter, akinek legnagyobb politikai teljesítménye az volt az elmúlt években, hogy rekordidő alatt tudta szétverni saját pártját, folytatva a Vona Gábor által meghirdetett néppártosodást. Ez olyannyira jól sikerült, hogy a 2022-ben újfent megsemmisítő vereséget szenvedő Jobbik 2018-hoz mérten elveszítette szavazóinak jelentős részét, becslések szerint 700-800 ezer szimpatizánst. Az egykor húszszázaléknyi támogatót maga mögött tudó párt így mostanra odáig jutott, hogy a parlamenti bejutási küszöböt sem tudná egyedül megugrani.

Nem semmi bravúr ez Jakab Pétertől, akinek ha a pályafutását végigkövetjük, megismerhetjük a sikertelenség receptjét. Munkásságát ugyanis jól jellemzik politikai „sikerei”, hiszen ahol Jakab Péter demokratikus választáson elindul, ott nem tud nyerni. Nézzük, mi a nép egyszerű gyermekének titka! 2010-ben bár önkormányzati képviselő lett Miskolcon, listán jutott be a testületbe, mivel a miskolci 18-as számú egyéni választókerületben csak a harmadik helyen végzett, mindössze húsz százalékot szerezve. Négy évvel később Miskolc polgármesteri székéért indult, de az érvényesen leadott hatvanezer szavazatból csak tizenkétezret kapott. Emellett egyéniben sem sikerült győznie, az önkormányzati választáson előtte végzett a Fidesz és az MSZP jelöltje, így 2014-ben is csupán kompenzációs listáról kerülhetett be a közgyűlésbe. 2018-ban Borsod-Abaúj-Zemplén megye 1. számú országos egyéni választókerületében állt rajthoz, de kikapott fideszes kihívójától. Jakab ezután a tavaly októberi ellenzéki előválasztáson is alulmaradt: a Jobbik elnökét Dobrev Klára, Karácsony Gergely és Márki-Zay Péter is megelőzte, így nem jutott be a mindent eldöntő második fordulóba. Talán ez is közrejátszhatott abban, hogy 2022-ben végül úgy döntött, választókerületében nem indul el egyéniben.

Ez a tartalom csak előfizetők részére elérhető.
Már előfizetőnk?

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!