Hulladékprobléma kicsomagolva: mi történik a hazai szemétfeldolgozásban?

2019. december 04. 11:15

Sok a megoldatlan feladat a hazai hulladékgazdálkodásban a szelektív gyűjtéstől az egyszer használatos műanyagok kiváltásán át a lakossági zöldhulladék komposztálásáig. Holott a klímavédelem népszerű igénye mellett több új európai uniós irányelv is a megoldásokat sürgeti.

2019. december 04. 11:15
null
Joó István
Joó István

„Költői” vagy „pokoli” a rákospalotai erőmű belsejének látványa? Mindkettő. Pilinszky valahol azt írja, „a pokol térélmény”, egy alagsori szobához hasonlítja, amelybe fentről, a lépcsőház tetejéről kukucskálhatunk be, közben meglátjuk, hogy a mélységben „kibontanak egy rongyosládát”. Ez jut eszembe a Fővárosi Hulladékhasznosító Mű emeleteit járva. Miután az egyik kazán kis ablakán át lobogó tűzbe látok, a legfelső emeleten egy üvegfalon keresztül megpillantom lábam alatt azt a roppant térséget, amelybe tizenegy kapun át ömlik a kukásautók terhe.

Tízezer köbméteres beöntőtérbe tódul Budapest lakosságának válogatatlan szemete. A felhalmozható  6000 tonna két napon át gyűjtött hulladéknak felel meg. A hol itt, hol ott feltűnő polipkaros markolók híddarukról csüngnek alá, mohón belevájva a szeméthegybe, hogy a kazán garatjaihoz deponálják az égetnivalót. Az anyag – például a csomagoló – az ember szeszélyét szolgálta áldozatosan, de a túlcsomagolásban kedvét lelő fogyasztó később már nem akar tudni róla.  A bomlás átszivárgó bűzéből ítélve a konyhai hulladékról sem akar tudni, pedig abból kitűnő komposzt lehetne, táplálékul az egyre kizsigereltebb termőföldnek.

Az FKF Zrt. 700 ezer tonna hulladékot gyűjt össze évente a lakosság háztartásaiból

Amikor a nyíló-összezáruló polipkarok magasba emelik zsákmányukat, visszazuhan pár rongy, palack, fellebeg egy-két műanyag zacskó vagy tegnapi újság. A lidérces látvány betetőzése, hogy szálldosnak itt galambok is. Beszöktek, mert ebben a szerves-szervetlen világvégi káoszban is bőven találnak táplálékot… Lassan áttolódik az egész „terülj, terülj, asztalkám” a fedett égéstérbe, de folyamatos az utánpótlás. Elvégre az ország egyetlen olyan erőművéről van szó, amelynek fűtőanyaga a folyton és bőven keletkező hulladék.

S hogy mi az égetés eredménye? A terepbejáráson a Fővárosi Közterületfenntartó (FKF) Zrt. hulladékkezelési igazgatója, Sámson László megmutatja a turbinát, amely a kazánokban fejlődő gőzt villamos energiává alakítja. A több mint egymillió gigajoule energia a XV. és a XVI. kerület csaknem összes háztartásának éves villamosenergia-szükségletét fedezi. Emellett a rákospalotai hulladékhasznosító távhővel, használati meleg vízzel lát el huszonötezer lakást.

Ez a tartalom csak előfizetők részére elérhető.
Már előfizetőnk?

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!