Az USA bekérette az orosz nagykövetet a lezuhant amerikai drón miatt

2023. március 14. 20:28
Az incidensről Joe Bident is tájékoztatták.

A Mandiner megírta, hogy egy Szu-27 típusú orosz harci gép megütötte egy Reaper típusú amerikai megfigyelő drón légcsavarját, ami miatt a pilóta nélküli repülőgép a tengerbe zuhant és megsemmisült.

John Kirby, a Fehér Ház nemzetbiztonsági tanácsának szóvivője „veszélyesnek, szakszerűtlennek és meggondolatlannak” nevezte az elfogást, amelyre elmondása szerint volt már ugyan példa, arra azonban nem, hogy egy ilyen incidensben egy amerikai légi jármű megsemmisüljön.

„Ebben a tekintetben egyedi esetről van szó” – mondta. A szóvivő kiemelte, hogy a washingtoni külügyminisztérium közvetlen kapcsolatba lép az orosz külüggyel, „hogy kifejezze aggodalmát emiatt a kockázatos és szakszerűtlen elfogás miatt”. Hozzátette:

az incidensről Joe Biden amerikai elnököt is tájékoztatták.

Ned Price amerikai külügyi szóvivő nem sokkal később tudatta, hogy helyi idő szerint kedd délutánra bekérették a külügyminisztériumba Oroszország washingtoni nagykövetét, hogy kifejezzék neki az Egyesült Államok „erőteljes tiltakozását” az incidens miatt.

Tudatta azt is, hogy az Egyesült Államok moszkvai nagykövete szintén tiltakozását fejezte ki az orosz külügyminisztériumnál.

Az Egyesült Államok hadseregének európai parancsnoksága közleményében leírta, hogy az ütközés előtti percekben a két Szu-27-es gép közül az egyik üzemanyagot eresztett a drónra, majd közvetlen elé vágott. A pilóta nélküli amerikai légi jármű helyi idő szerint este 6 óra 3 perckor zuhant a Fekete-tengerbe.

Christopher Cavoli amerikai tábornok, a NATO európai erőinek főparancsnoka tájékoztatta a NATO-szövetségeseket a fekete-tengeri incidensről.

***

Moszkva tagadja a vádakat

Az orosz védelmi minisztérium kedden azt közölte, hogy a vadászgépei nem kerültek érintkezésbe az amerikai katonai drónnal, amely aznap a Fekete-tengerbe zuhant.

A moszkvai tárca elismerte, hogy két vadászgépe feltartóztatott egy amerikai drónt a Fekete-tenger felett, de azt állította, hogy nem nyitottak rá tüzet, és nem kerültek érintkezésbe vele. „Egy heves manőver következtében az MQ-9 típusú drón szabadesésbe kezdett, veszített magasságából, és a vízfelszínnek ütközött” – közölte az orosz védelmi minisztérium, amely szerint

az orosz harci gépek nem ütköztek a drónnal, és nem ők okozták a zuhanását.

(MTI)

***

Nyitókép: MTI/AP/Patrick Semansky

Összesen 254 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Hogyan is van ez?

Ha kínai drón repül Amerikában: lelőjük, és számonkérjük Kínát.

Ha amerikai drón repül a Fekete-tengeren (egy másik kontinensen, karnyújtásnyira Oroszországtól): számonkérjük Oroszországot, miért lőtte le.

(Aztán csodálkoznak, miért szitokszó az USA egyre inkább a világ 80%-án...)

A Mexikói-öböl és a Fekete-tenger is nemzetközi víz, ettől még nem feltétlenül ugyanaz, ha ugyanaz a dolog történik egyik vagy másik helyen...

Jaja, ebben van ráció. Ha csak le akarták volna szedni az égről, van ennél egyszerűbb módszer is. Gyalogsági ásó, mosógépchip, satöbbi....:D

Mindig? Mikor láttad te Orbánt Gyurcsány közelében?

"Szu-27-es gép közül az egyik üzemanyagot eresztett a drónra," :))))
Hasmenése volt?

A kisz az nem egy szoba, ahol együtt lettek volna.
Aztán meg nézd meg Orbán Viktor macsó képét, vele készített videókat, és nézd meg a sovány, szemüveges, nagyorrú csúnyácska fiatal Gyurcsányét.

Orbán nem gyűlöli Gyurcsányt, annak nézi ami, egy árnyéknak, aki mindig követi őt. :)))

Bérféreg, rajtad fog maradni. Vár a 444!

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés