Eltűnt a törökországi földrengésben a Chelsea volt focistája

2023. február 6. 15:05
Christian Atsu az antakyai Hatayspor játékosa.

Nem találják a török hatóságok a 65-szörös ghánai válogatott Christian Atsut, aki valószínűleg a romok alatt rekedhetett a törökországi földrengések után. A szeptember óta a Hataysport erősítő focistát jelenleg is keresik, csakúgy, mint a klub sportigazgatóját, Taner Savutot. 

Szívszorító videó: így mentettek ki a romok alól egy kisgyereket a földrengés után

Christian Atsu vasárnap a Kasimpasa ellen a 97. percben még győztes gólt szerzett a török bajnokságban. A hivatalos adatok szerint már több mint ezren vesztették életüket, a tragédia során több száz épület dőlt össze. A Nemzeti Sport szerint Atsu csapattársa Varga Kevin is, ám a magyar labdarúgó távozni készül a csapattól, nem is nevezték a keretbe és a lap úgy tudja, Varga Magyarországon van. 

Nyitókép: MI News / NurPhoto / NurPhoto via AFP

Összesen 6 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Győri Gábor:

A tibeti kisebbségből mintegy egymillió gyermeket érint a kínai kormány politikája, amelynek célja a tibetiek kényszerű kulturális, vallási és nyelvi asszimilációja. Ennek érdekében a gyermekeket elszakítják a családjuktól és bentlakásos iskolákba küldik őket - figyelmeztettek ma az ENSZ Emberi Jogi Tanácsának szakértői. Úgy vélik, hogy a tibeti gyermekek számára létrehozott bentlakásos iskolarendszer szemben áll a nemzetközi emberi jogi normákkal.
Tibeti gyerekek üdvözlik a kínai kormánydelegációt Lhasaban Fotó: CHEN JIANLI/Xinhua via AFP

Ezekben az iskolákban a tananyag és a környezet is a többségi han kultúrára épül, a tankönyvek tartalma szinte kizárólag a han diákok tapasztalatait tükrözi. A tibeti gyerekeknek mandarin nyelven kell elvégezniük az iskolát, amely nem nyújt érdemi tananyagot népcsoportjuk nyelvéről, történelméről és kultúrájáról. „Ennek eredményeképpen a tibeti gyerekek elveszítik anyanyelvi tudásukat és azt a képességüket, hogy szüleikkel és nagyszüleikkel könnyen kommunikáljanak tibeti nyelven, ami hozzájárul az asszimilációjukhoz és erodálja az identitásukat” - mondták a szakértők.

Bár Kína más részein is léteznek bentlakásos iskolák, ezek aránya a tibeti kisebbség által lakott területeken sokkal magasabb, és az utóbbi években egyre nőtt a számuk. Míg országos szinten az internátusban tanulók aránya meghaladja a 20 százalékot, addig az ENSZ információi szerint a tibeti gyerekek túlnyomó többsége, összesen közel egymillió gyerek bentlakásos iskolában tanul. Ezt úgy éri el a kínai kormány, hogy bezárják a vidéki iskolákat, a városi vagy megyei szintű iskolákban viszont szinte kizárólag mandarin nyelven tanítanak és beszélnek, és általában bentlakást követelnek a gyerekektől.

Az ENSZ szakértői szerint a politika ellentétes a diszkrimináció tilalmával, valamint a tibeti nép oktatási, nyelvi és kulturális jogaival, vallás- és hitszabadságával és más kisebbségi jogaival.

2021 augusztusában a kínai Etnikai Ügyek Központi Konferenciája felszólította az összes etnikai csoportot, hogy az legyen a vezérelve, hogy mindig a kínai nemzet érdekeit kell mindenek fölé helyezni. „Ez a felhívás újra megerősítette az egységes kínai nemzeti identitáson alapuló modern és erős szocialista állam felépítésének gondolatát. Ebben az összefüggésben a tibeti nyelv és kultúra népszerűsítésére irányuló kezdeményezéseket a jelentések szerint elfojtják, és a tibeti nyelv és oktatás mellett kiálló egyéneket üldözik” - mondták az ENSZ szakértői.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés