Meloni: Támogatásra méltó a legális bevándorlási kvóták gondolata

2023. február 3. 19:30
Az olasz miniszterelnök kitért arra is, hogy együtt kell működni a származási országokkal is.

Az olasz kormány egyetért a német kormánnyal abban, hogy az illegális bevándorlás elleni küzdelemben együtt kell működni a származási országokkal, és legális bevándorlási kvótákat kell felajánlani az illegális migrációval szembeni fellépésért cserébe – jelentette ki Giorgia Meloni olasz miniszterelnök pénteken Berlinben Olaf Scholz német kancellárral folytatott megbeszélése után.

A jobboldali Olasz Testvérek politikusa és a szociáldemokrata német kormányfő közös tájékoztatóján Giorgia Meloni kiemelte: „abszolút támogatja” Olaf Scholzot abban, hogy legyen a kibocsátó országokkal folytatandó együttműködés

„egyik eleme” a legális bevándorlási kvóta az illegális migráció visszaszorításáért cserébe. 

Szét kell választani a gazdasági menekülteket és a ténylges védelemre szorulókat

Hangsúlyozta, hogy szét kell választani egymástól a gazdasági menekültek és a valóban védelemre szoruló menekültek ügyét, és nem lehet „egyszerűen a tengerbe vetni” az érkezőket. Hozzátette: „természetesen felelősségvállalásra és szolidaritásra is szükség van”.

 Hozzátette: hajlandó diplomáciai képviseleteket nyitni afrikai országokban, hogy a bevándorolni szándékozók benyújthassák „szabályos kérelmüket”.

Az olasz kormány az orosz támadás ellen védekező Ukrajna támogatásában is egyetért a német kormánnyal - húzta alá berlini bemutatkozó látogatásán Georgia Meloni, akit katonai tiszteletadással fogadtak Olaf Scholz hivatalában. Kiemelte, hogy

kormánya „minden lehetséges módon és minden szinten” támogatja Ukrajnát,

és személyesen is azt vallja, hogy nem igaz az az állítás, miszerint az orosz támadással szembeni védekezés támogatása csak a háború folytatását jelenti.

„Ha nem támogatnánk Ukrajnát, akkor nem béke lenne, hanem invázió” – jelentette ki az olasz miniszterelnök, hozzátéve, hogy

az „igazságos békéhez” meg kell adni az önvédelem lehetőségét a megtámadott országnak.

Csak az erőegyensúly esetén, azaz Ukrajna támogatásával lehet „tárgyalóasztalhoz ültetni a feleket” – mondta Georgia Meloni.

Kérdésre válaszolva arról is szólt: nem emlékszik, hogy bármikor is azt mondta volna, hogy „allergiás Németországra”.

Scholz: Egyetértésre kell jutni arról, hogy Európának szüksége van a bevándorlásra

Olaf Scholz az EU-s tagállami vezetőket összefogó Európai Tanács február 9-én kezdődő kétnapos rendkívüli értekezletével kapcsolatban kiemelte: a közös értékeken – a demokrácia, a jogállamiság és az emberi jogok tiszteletére – épülő, és

„humánus és válságtűrő” EU-s menekültügyi rendszert kell kiépíteni,

amelyben „méltányos egyensúlyban” van a felelősségvállalás és a szolidaritás.

Hozzátette, hogy a védelemre nem szoruló, maradásra nem jogosult menedékkérőket vissza kell juttatni származási országukba. Ezekkel az országokkal együtt kell működni, és meg kell nyitni az EU-ba irányuló bevándorlás "legális útjait".

Aláhúzta: egyetértésre kell jutni arról, hogy „Európának szüksége van a bevándorlásra”.

A kancellár szólt többek között Ukrajna támogatásáról is, aláhúzva: Németország és Olaszország „átfogó támogatást nyújt Ukrajnának az orosz agresszió elleni védekezéshez, és ez így is marad”.

(MTI)

Nyitókép: PHILIPP ZNIDAR / DPA / DPA PICTURE-ALLIANCE VIA AFP

Összesen 71 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés