A bahmuti Rorschach-teszt

2023. február 2. 18:17

Robert C. Castel
Facebook
Még mindíg folyik a találgatás Putyin elnök legvalódibb valódi céljait illetőleg.

„A háború valahanyadik napján egy igen megfontolt brit titkosszolga igen megfontoltan kijelentette, hogy azt nem tudni pontosan, hogy mi az oroszok célja, de az igen bizonyos hogy azt nem fogják elérni.

A szomorú tréfát félretéve, jó néhány hónappal később még mindíg folyik a találgatás Putyin elnök legvalódibb valódi céljait illetőleg.

Nekem az a benyomásom, hogy a bachmuti csata végkimenetele egy igen hasznos Rorschach tesztje az orosz céloknak.

Ha a cél csupán a területi terjeszkedés a Donbaszban, akkor a racionális lépés egy »aranyhíd« megnyitása lesz amin keresztül az ukrán csapatok visszavonulhatnak és Oroszország olcsó győzelemhez juthat.

Ha viszont a cél ennél jóval ambíciózusabb, mint pl. az ukrán hadsereg felmorzsolása, akkor az »aranyhíd« helyett egy tűzkelepce kialakulását fogjuk látni Bakhmutban. Az óriási tűzérségi fölény birtokában az oroszok aztán igen előnyös csereárfolyamon adhatnak életeket életekért.

A bachmuti Rorschach teszt után már nem lesz rá szükség, hogy találgatásokba bocsátkozzunk a háború irányát illetőleg.

Pontosan tudni fogjuk.”

Nyitókép: Képernyőfotó

***

Ukrán katonatiszt: Bahmut most a földi pokol

 

 ***

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 43 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Ha tényleg igaz az, hogy az ukránok az összeomlás szélén állnak (ezért gyorsítják fel a fegyverszállítást, ezért fogdossák össze erőszakkal a hatvan év felettieket), akkor a felmorzsolás a logikusabb lépés, mert kislétszámú és gyenge harcértékű ellenség nem fog akadályt képezni az előrehaladáshoz.
Egyébként ha ez igaz, akkor én már nem küldenék se fegyvereket, se kiképzett nyugati katonákat ukrán színek alatt a frontra, mert ha azok is elfogynak, akkor pont az történne, amivel mindig is riogattak tavaly február vége óta: nem állnak meg az ukrán határnál, mert azután sem lesz semmi, ami meg tudná őket állítani - és ha egyértelmű a nyugati részvétel, akkor azzal lényegében a NATO tagállamok már hadviselő felek.
A következő pár hétben pedig ki fog derülni, hogy melyik verzió az igaz, területszerzés vagy létszámcsökkentés a céljuk.

Akár még az is lehetséges. Egyszerre dicsekedtek azzal, hogy mennyi fegyvert küldenek (Baerbock még azt is bejelentette, hogy háborúban állnak), és sopánkodnak, hogy már csak napokra elegendő lőszerük maradt még a megmaradt fegyverekhez is - tehát ott állnak letolt gatyával a felbosszantott ellenfél előtt. Ez van, ha olyanok politizálnak, akik jópontokat akarnak szerezni, nem a józan észt követik.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés