Litván pénzügyminiszter: Magyarország erkölcstelen

2022. december 6. 8:39
Gintare Skaiste szerint hazánk föltartja az uniós megállapodást, hogy pénzekhez jusson.

„Erkölcstelen" Magyarország részéről, hogy az Ukrajna 2023-as finanszírozásáról szóló uniós megállapodást feltartja, hogy jóváhagyást szerezzen Budapest gazdaságélénkítési tervéhez és milliárdokat az uniós költségvetésből – mondta Gintare Skaiste litván pénzügyminiszter hétfőn a Reuters hírügynökségnek. (Ezek szerint azt viszont nem tarja erkölcstelennek, hogy az unió hazánkat zsarolja a Magyarországnak járó pénzekkel.)

Magyarország blokkolja azt az uniós tervet, írják, hogy jövőre 18 milliárd euró pénzügyi segítséget nyújtsanak a háború sújtotta Ukrajnának

az uniós költségvetésen keresztül, ami rendszeres és kiszámítható kifizetéseket tenne lehetővé, és a kijevi kormányzatnak lehetővé tenné az előre tervezést. Az uniós diplomaták és tisztviselők szerint egy másik dolog, amit Magyarország nem szeretne, hogy az uniós pénzügyminiszterek a Bizottság által a múlt héten javasolt 7,5 milliárdnál kisebb összegű uniós forrást fagyasszanak be Magyarország számára.

Emlékeztettek: a Bizottság azért javasolta a minisztereknek a pénz befagyasztását, mert attól tart, hogy azt a magyarországi jogállamisági és magas szintű korrupciós problémák miatt rosszul költenék el. „Az egyik kérdés az RRP-terv és a reformokra szánt pénz, de egy

másik kérdés a szenvedő, háborúban álló Ukrajna megsegítése, ahol emberek halnak meg. Egyszerűen erkölcstelen mindent egy szintre helyezni”

– mondta Skaiste.

Lehet, hogy a miniszterek jövő hétre halasztják a szavazást mindezekről a kérdésekről, és felkérik a Bizottságot, hogy adjon gyors áttekintést a Magyarország által a jogállamisággal és a korrupcióval kapcsolatos uniós aggályok orvoslására tett legújabb intézkedésekről – írják. Hangsúlyozták: ha a felülvizsgálat azt mutatja, hogy Magyarország nagy előrelépést tett, a miniszterek hajlamosak lehetnek csökkenteni az uniós költségvetésből a Bizottság által befagyasztani kívánt összeget, ami győzelmet jelentene Budapest számára. Skaiste elmondta: ha Magyarország továbbra is az uniós költségvetésen keresztül blokkolja az Ukrajnának szánt finanszírozást, akkor

a többi uniós kormány beleegyezhetne, hogy más módon adja a pénzt Ukrajnának,

ahogyan azt idén is tette.

Nyitókép: MTI / Miniszterelnöki Sajtóiroda / Benko Vivien Cher

Összesen 174 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Az a minimum, hogy nem feltartott kézzel, vagy földig hajolva könyörögve reagálunk. Lehet tárgyalni, alkudozni, de zsarolásra zsarolás legyen a válasz. És egyre inkább ki fog domborodni az EU bürokrácia mind nyíltabban diktatórikus, és hazug, szószegő viselkedése.

Kvótanő lehet.

Adjatok pénzt Ukrajnának. Senki nem akadályoz meg ebben.

Ne keverjük a magyar kormányt a magyar néppel!

A kanyarban előz a válságálló magyar gazdaság!
2/3!
A kínaiak pedig továbbra sem fizetnek se vámot, se, adót, se járulékot.
http://www-harommajom.hu

De jó nekünk!

Ezek így köszönik meg, hogy Magyarország védi a légterüket?
Szerintem akkor, ha azt mondom, az aktuális litván vezetés (nem azonosítom őket Litvániával) erkölcstelen, amikor köszönet helyett ok nélkül sértegeti a saját szövetségeseit... nos, akkor - ellentétben a litván miniszterelnökkel - nagyon is tárgyszerűen és diplomatikusan fogalmaztam.

Pontosan.
Orbán egy úriember. Lassan egy letűnő idő dinoszauruszának látszik ebben a neo-bolsevik őrületben. :(((

Természetesen, ahogy 12 éve minden kedden, ma is, meg az elkövetkező 8 évben is. Bukik az Orbán.

Hát tényleg. Ha nekem ekkora hitem lenne...

Jössz megint a dekás álhírgyárral.

Neked elég, hogy fúj Orban, de ez normál, nem szektatag embernek kevés.

Mi nem gondoljuk, hogy Gyurcsány megváltó és Gréczi az ő prófétája. Ilyen ökörséget bárki le tudni írni, agyhalott!

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés