Frankfurter Rundschau: Magyarország továbbra is „problémás gyerek” az EU-ban

2022. november 28. 11:15
A német lap azt fejtegeti, hogy a NATO-csatlakozás kapcsán Finnország és Svédország a magyar kormányfő „túszaivá” váltak.

Kölcsönös „zsarolási verseny” alakulhat ki az EU és Orbán Viktor között a Frankfurter Rundschau országos német napilap szerint, Ismeretik: Orbán Viktor bejelentése alapján Magyarország 2023 elején jóváhagyja Svédország és Finnország NATO-tagsági kérelmét. A lap szerint az első látásra pozitívnak tűnő hírt Skandináviában szkeptikusan fogadták, a legújabb magyarországi visszajelzés ugyanis „nem biztos, hogy jó jel, hanem inkább egyfajta zsarolás része lehet”.

Nem sokkal ugyanis a bejelentés előtt Orbán Viktor „meglehetősen rossz híreket” kapott Brüsszelből: az EU Bizottsága legalább 7,5 milliárd eurós támogatáscsökkentést kezdeményezhet Magyarországgal szemben.

A lap szerint Brüsszelben „nehezen megoldható problémával” néznek szembe: Brüsszel vissza akarja kényszeríteni Orbánt a jogállamiság útjára, ugyanakkor az EU-nak szüksége van Orbán Viktor együttműködésére az ukrajnai háborúban. Orbán jelenleg blokkolja az Ukrajnának szánt uniós több milliárdos segélyt. Úgy tűnik, Brüsszel most egyfajta „ellenzsaroláson” gondolkodik: az EU pénzügyminiszterei még karácsony előtt befagyaszthatják az újjáépítési alapból származó 5,8 milliárd eurós uniós forrást, a veszélyben forgó 7,5 milliárd eurón felül. A lap szerint ennek következményeképp Orbán felhasználhatja Finnország és Svédország NATO-csatlakozási kérelmét, mint kártyát annak érdekében, hogy elérje, amit akar. 

Látom annak veszélyét, hogy Orbán Viktor most még jobban megpróbálja majd zsarolni az EU-t”

– mondta Katarina Barley, az Európai Parlament alelnöke a Handelsblattnak. „Erre is fel kell készülnünk. Világossá kell tenni, hogy az EU nem fog engedni” – tette hozzá Barley.

Ekkor szavazhat a magyar Országgyűlés a finn-svéd NATO-tagságról

Nyitókép: Facebook

Összesen 81 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

A helyreállítási alap befagyasztásával Brüsszel gazdasági bűncselekményt követ el.
Két fél aláírt egy hitelfelvételi szerződést, amit az egyik fél nem tart be!

Baszki, naponta több írás a német sajtóban Magyarországról, mind negatív hangvételű. Mellette meg azt halljuk, hogy a német emberek nagy része azért más gondol.

A gyerek problémás, ugye, EU papa, EU mama?
De hogy ki az ördög tett titeket a mi apánkká, anyánkká?

Bizonyíték? Mindig feltételes módban beszéltek és semmit nem bizonyítotok.
Ha tudsz konkrétumot, tegyél feljelentést.

Feltételezések alapján jogszerű ítéletet hozni? Neked ez belefér?

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés