Morawiecki: Vagy Ukrajna győz, vagy egész Európa veszít

2022. november 26. 21:19
A lengyel miniszterelnök Kijevben mondta el álláspontját.

Mateusz Morawiecki kijevi látogatásán beszélt az orosz-ukrán háború potenciális végkimeneteléről. A lengyel miniszterelnök úgy fogalmazott, két lehetőség van:

vagy Ukrajna győz és megnyeri a háborút vagy egész Európa veszít”.

Morawiecki azon az állásponton van, hogy Európa későn vette észre az orosz fenyegetést és most minden erővel azon kell lenni, hogy Ukrajnán segítsenek.

Véleménye szerint a háború akkor ér véget, ha Kijev mindent visszakapott, amit korábban az oroszok elvettek tőle. 

Nyitókép: Genya SAVILOV / AFP

Összesen 210 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

mondja ez a fasz miutan pont az ukranok raketaztak meg

amugy ukrajna nem gyozhet mert ahhoz atomhaboru kene akkor meg mindenki veszit

az usa gondolod nem tudta volna oket eltaposni? meguntak mert qrva messze van haszna semmi viszont sok penzbe meg eletbe kerult foloslegesen. es total nepszerutlen volt

itt az orosz nem fogja megunni hiaba kerul sokba mert kozvetlen a seggeben van nem pedig a vilagvegen es nepszerutlennek se mondhato

Ettől még Európa és Ukrajna egyaránt vesztes, és jobban, mint az oroszok.

Európa búcsút mondhat az olcsó energiának, nyersanyagnak, amelyek nyomán drága termékeket tudott nagy haszonnal gyártani. Az USA, vagy bárki más csak drágábban fog szállítani és az is függőség lesz, ha már ez volt az érv az oroszokkal szemben. Az EU önállósága a nullára csökkent, vezetői nem véletlenül próbálják belső hatalmaskodással valaminek láttatni.

Ukrajnát lerombolták, mára már működésképtelen, és kegyelemkenyéren él. El van adósodva, földjeit felvásárolták, az újjáépítés során azt is elveszti, amije maradt. Mert hiába lett az USA eszköze, nem fog tudni ingyen új életet kezdeni. Győzni nem fognak, mert az USA célja nem az, hogy Ukrajna győzzön, visszaszerezze területeit, hanem az, hogy minél tovább fárassza az oroszokat. Az USA tudja, hogy az ukrán győzelmet az oroszok bármilyen áron megakadályozzák. Nincs hova hátrálniuk, kerül, amibe kerül. Az USA-nak viszont nem ér meg bármit az ukrán győzelem, nekik Ukrajna csak eszköz. Ezt mutatta az, amikor villámgyorsan leintették Zelenszkijt a Lengyelországot ért rakéták ügyében. Ami egy kétségbeesett lépés volt Zelenszkijtől, aki már érzi, hogy az USA csőbe húzta, nem ezt mondták neki, elhitették vele, hogy a provokált oroszok nem mernek komolyan fellépni.

Természetesen az oroszok sem jártak jól, ez a háború sokba került nekik, és még sokba fog kerülni. De már alakulhat az megállapodás az USA-val.

Az USA pedig mindent elért. Az oroszok elvesztették európai kapcsolataik nagy részét. Mondjuk a belga gyémánt piac valamiért megmaradt, és a SWFT-ből sem zárták ki őket. Európa veszteségét már leírtam, Ukrajnáét szintén. Az USA-nak maradt a csicska Európa energia és nyersanyag kitettségével, felvásárolhatja és támaszpontnak használhatja Ukrajnát - bár ez még nem biztos - és ugyanezt teheti a finnekkel és a svédekkel. És nagy veszteséget tudott okozni az oroszoknak, igaz az oroszok BRICS és kínai kapcsolatai felértékelődtek.

Bárhogyan is alakul az oroszok jövője, Európának, az EU-nak tovább csökken a jelentősége.

Európa értelmeset most sem tud, és úgy tűnik, már nem is fog felmutatni. Belefeledkezett kívülről diktált új ideológiai találmányokba, és megint az láthatjuk, amit egykor a szovjet időkben már láttunk: az ideológia, legyen bármekkora képtelenség, mindenek felett. Akár a józan ész diktálta érdekek, a gyakorlati élet, a gazdaság, sőt a demokrácia kárára is.

Nem a technikai részletekről írtam, hanem arról, hogy Európa már semmiben nem lesz iránymutató. Persze értelmes válasz híján megint marad a mellébeszélés.

Jól van, feleselhetünk még egy darabig, de az ukrajnai válságban a következmények terén EU-USA viszonylatban fordult a kocka. 1974-ben Európa még önjáró lehetett, az ma már nincs így.

Amit Afrikáról írtál, az mind feltételes mód. Ott előbb Afrika kaotikus viszonyait kéne rendezni.

az utolso loszerig nem is kell, van vagy szazszor annyi loszer mint ukran
amugy Sziria joval kevesebbet er nekik mint Ukrajna
a csecsenek meg Kadirov ota elvannak

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés