Ceglédi Zoltán: Egy kárpátaljai magyarnak egy másodpercig sem volt jobb Ukrajnához tartozni

2022. november 26. 19:03
A liberális politikai elemző nagyon kikelt Trianon ellen.

Az ATV Öt című műsorának e heti adásában is szóba került Orbán Viktor Nagy-Magyarországot ábrázoló sálja, melyben a válogatottságtól búcsúzó Dzsudzsák Balázst fogadta, s a szomszédos országokban jelentős port kavart.

Ceglédi Zoltán politikai elemző – Konok Péterre reagálva, aki szerint a nagy-magyarországos matricát csak a rendszerváltás vesztesei ragasztják rá lepukkant Opeljeikre – élesen kikelt Trianon relativizálása ellen. „Arról lehetne vitatkozni, hogy volt-e olyan időszak, amikor a vajdasági magyaroknak szabadabb, prosperálóbb élete volt, mint a Magyarországon élőknek. Nekünk Tompán akkor egy bezártabb és szegényebb életünk volt, mint a szabadkai magyaroknak – ’90 előttről beszélek –, de a délszláv háború ezt áthúzta” – mesélte az elemző, aki szerint arról is lehet beszélni, „hogy a Szlovákiában élő felvidéki magyaroknak az uniós csatlakozás adott egy lehetőséget arra, hogy akár városok is újra egyesüljenek, vidékek újra egyben legyenek”.

Sőt, Niedermüller Péter botrányos Facebook-posztjára utalva azt is megjegyezte, „nagy divat most a bezzegromániázás is, hogy bezzeg Romániában a magyaroknak, akik ott élnek, tán még jobb is, írta ezt az egyik ellenzéki politikus, hogy Romániához tartoznak”.

Ugyanakkor leszögezte: „Abban egészen biztos vagyok, hogy Trianon óta

nem volt egyetlen másodperc sem, amikor egy kárpátaljai magyarnak jobb volt Szovjetunióhoz vagy Ukrajnához tartozni, mint ha hozzánk tartozott volna.

Hogyha csak Munkács, Ungvár és Beregszász meg a környéke itt maradt volna nálunk, akkor ezekben a percekben is lenne körülbelül negyedmillió ember, aki nem a háborúban, hanem csak a háború szomszédságában élne.”

Határozottan elítélte azt a hozzáállást, „ha minderről nem beszélünk azért, mert azt mondjuk, hogy ez egy Horthy-nosztalgia, meg a lerobbant autókra kirakott Nagy-Magyarország-matrica, nem mondunk semmit arról, hogy a népdalaink, a népmeséink, a kultúránk egy jelentős része olyan vidékeken született, amiket most mind le akarunk írni úgy, hogy az Orbán sálján van”, és emlékeztetett arra, hogy kultúránk számos jelentős alkotója, így például Kosztolányi Dezső vagy Márai Sándor is a Trianonban elvesztett magyar területeken született.

A teljes beszélgetést itt tekintheti meg (a vonatkozó rész 57. percnél kezdődik):

Nyitókép: Mandiner Archív

 

Összesen 118 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Oroszország állampolgára sohase volt a kárpátaljai magyar. Nem kéne történelmet tanulnod mondjuk negyediktől kezdve?

Az orosz gyarmatbirodalom embereit konvenció orosznak, ruszkinak, muszkának nevezni. Kárpátalja Oroszországhoz való tartozása azonban konkrét földrajzi kérdés, hétévestől felfelé.

Ha a Szovjetunióra gondoltál, akkor talán ne a legjobb néhány évet hasonlítsd össze Ukrajna elmúlt 30 évének egészével, mert "almát a körtével" összehasonlításra jutsz.

El tudom képzelni, hogy a szovjet 80-as évek talán kevésbé volt szar, mint az ukrán 90-es évek. De a szovjet paradicsomhoz hozzátartozott a malenykij robot, Sztálin utolsó évei, az afgán háború, stb.

Mi többiek általában Ceglédi szövegére reflektáltunk. Az elmúlt 100 évben egy másodpercig sem volt jobb Kárpátaljának Magyarországon kívül lenni, mint belül.

Ha a te összehasonlításodat nézzük, innen, Magyarországról Ukrajna elmúlt 30 évéről van közvetlen tapasztalatod, Oroszo. elmúlt 30 évéről meg nincs. Kb. összehasonlíthatóan szar volt mindkettő.

Ceglédi egy értelmes magyar ember, bár lennénk többen. Fura, h. ehhez egy két oldal között lavírozó politológusnak kell személyes bátorság. Őszinte elismerésem.

Igazad van. Ezért angolok a Hong-kongiak és a Szingapúriak is. Hogy a Gibraltáriakról ne is beszéljünk.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés