Robert C. Castel: Sokkal valószínűbb, hogy a felfegyverzett Lengyelország Ukrajnával kerül konfliktusba, mint Oroszországgal

2022. november 25. 9:38
A szakértő szerint a megerősített hadseregek Európában belül „nem fognak parlagon heverni”.

Robert C. Castel a Tűzvonalban című műsor vendége volt, amelyben arról beszélt: az a fegyverkezés, ami jelenleg Európában zajlik, sokkal inkább a belső konfliktusok esélyét növeli, mint a külsőét. A téma természetesen a lengyel fegyverkezés, valamint az Ukrajnának küldött fegyverszállítmányok kapcsán került elő. A szakértő szerint ezekkel a megerősödött hadseregekkel valószínűsíthetően inkább az országok közti határokat fogják megerősíteni, és Lengyelország esetében például nem az az elsődleges, hogy Oroszországgal, vagy Kínával keressenek fegyveres konfliktust. 

Egy felfegyverzett Ukrajna és egy felfegyverzett Lengyelország a jövőben sokkal valószínűbb, mint hogy a lengyelek elmennek gyarmatokat keresni”

– fogalmazott, azzal folytatva érvelését, hogy ezzel a haderővel az országok kezdeni fognak valamit, és inkább a szomszédos országokkal szemben fogják felhasználni ezeket a lehetőségeket. 

Elbújhatnak ellenfeleik, ha ez összejön - soha nem látott haderőt épít Lengyelország

Ahogy arról a Politico új cikke és lapunk minapi elemzése is beszámol: Lengyelország a kontinens egyik legnagyobb hadseregét építi most évről évre. A múlt héten egy lengyel földbe csapódott , az eddigi értékelések szerint nagy valószínűséggel ukrán rakéta híre borzolta a kedélyeket Európa-szerte.

Oroszország, a terrorista állam

Azzal kapcsolatban, hogy az Európai Parlament szavazásában terrorista állammá nyilvánította Oroszországot, Castel azt mondta, hogy ez egy „jelképes cselekedet”.

Egy európai reálpolitikus azt nézte volna, hogy tudja diplomáciailag úgy befolyásolni az ukránokat, mint az oroszokat”

– szögezte le.

Álláspontja szerint Európának a legutolsó dolog kellett volna, hogy legyen, hogy elvágja a diplomáciai összeköttetéseit Oroszországgal. A terrorista állami státusszal kapcsolatban úgy vélekedett, hogy 

ha ez szimbolikus cselekedet, akkor káros. Ha ennek gyakorlati következményei vannak, akkor bűncselekmény”

A teljes műsort megtekintheti alább:

Nyitókép: EYEPRESS NEWS / EYEPRESS VIA AFP

Összesen 122 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Örülök, hogy van egy olyan magyar, aki kellő távolságra van a napi magyarországi politikától és hitelesen elemez.
Az volna a jó, ha Magyarországon élő elemzőkre se lehetne semmilyen itteni belpolitikai elfogultságot ráhúzni.
Respect Castel úrnak!

Én is félek a nyugati fegyverekkel állig felfegyverzett ukránoktól.
A háború után is annyi fegyver marad ott ellenőrizetlenül, hogy senki nem fogja tudni, mennyi az annyi? Még a fegyvert küldők sem.

Hagynak maguknál.....

Mindegy lenne, úgyis mindent letagadnának.

Valszeg félreértettél.

Az sem túl jó opció.

Ha a válság megoldása Ukrajna feldarabolása lesz, akkor ez is lehet egy szcenárió, ami hasonlóan mehet végbe a Magyarország trianoni feldarabolásához a nagyhatalmak égisze alatt. Ebben az esetben, ha nem akarjuk, akkor is megkapjuk Kárpátalját vagy egy részét. De el tudok képzelni egy Kelet és Nyugat-Németo. mintájára létrehozott Kelet és Nyugat-Ukrajnát is, amihez az ukránoknak komoly vereségeket kellene szenvedniük. A vezetőik szerintem erre játszanak, amennyiben elutasítják az ésszerű békét, de az egész kimenetel igen zavaros.

Szedje össze magát! Ez az írása is zavaros, néhol értelmetlen és kizárólag valamiféle ostoba indulat van benne.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés