Orbán a saját játékában kaphat mattot az EU-tól

2022. november 25. 20:14

Nagy Iván László
HVG
Navracsics Tibor és Gulyás Gergely reakciója arra, hogy az Európai Bizottság elégedetlen a magyar jogállamisági vállalásokkal, jól jellemzi azt a kétszínűséget, amellyel az elmúlt 8 hónapban kommunikálták az alkudozást.

„Miközben minden hír arról szól, hogy 3000 milliárd forintot bukhatunk, a kormány állítja: nincs itt semmi látnivaló, minden a terv szerint halad. Orbán Viktor és két minisztere, Navracsics Tibor és Gulyás Gergely reakciója arra, hogy az Európai Bizottság elégedetlen a magyar jogállamisági vállalásokkal, jól jellemzi azt a kétszínűséget, amellyel az elmúlt 8 hónapban kommunikálták az alkudozást: pár tucat törvénnyel palira vehető kincstárnoknak beállítani az Uniót, hízelegni a színfalak mögött, közben pedig a legmocskosabb EU-ellenes propagandát folytatni. A valóságban azonban úgy fest, nem a Fidesznek áll a zászló.

Alig egy héttel a bizottsági döntés és két héttel a tagállami pénzügyminiszterek szavazása előtt minden jel arra mutat: Magyarország elveszíthet 7,5 milliárd eurót a kohéziós alapból, és a helyreállítási alapból felvehető 5,8 milliárdos összeg is csak később érkezhet – már ha egyáltalán érkezhet. Ez összesen 3000 milliárd forint elvesztését és 2300 milliárd forint megcsúszását jelenti, ugyanis utóbbi összeget is az úgynevezett jogállami mérföldkövek teljesüléséhez köti a Bizottság, a magyar lépésekkel pedig elégedetlen az Unió. Ettől a magyar helyreállítási tervet a hírek szerint el fogja fogadni a Bizottság, a pénzek azonban csak akkor érkeznek majd, ha Magyarország teljesíti az ehhez szükséges feltételeket.  

Persze utolsó mentsvárként még ott a zsarolás, ugyanis december 6-án egy napon dönthetnek a magyar ügyek mellett az Ukrajnának nyújtandó közös uniós kölcsönről és a globális minimumadóról is: a kormány mindkét ügyben vétót lebegtet, de ha beadja a derekát, talán meg tudja győzni a tagállami miniszterek több mint egyharmadát arról, hogy ne szavazzanak a magyar pénzek kiutalása ellen. Ha ez sem sikerül, búcsút inthetünk a 2021–2027-es uniós költségvetés három operatív programjában Magyarországnak szánt pénzek 65 százalékának (3000 milliárd forintnak) és a helyreállítási alap pénzei sem garantáltak. Sőt: indirekt módon ennél sokkal több is veszhet.”

Nyitókép: Benkő Vivien Cher/MTI

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 75 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

"Orbán a saját játékában kaphat mattot az EU-tól"?
De csak úgy ha az EU felrúgja a sakkjáték szabályait.

Galileo Galilei észérveken alapuló eredményei ellentmondtak az uralkodó ptolemaioszi, geocentrikus világképnek, ezért összeütközésbe került a katolikus egyházzal. Az inkvizíció 1633-ban a könyveit betiltotta, Galileit tanainak megtagadására kényszerítette, és házi őrizetben kellett élnie 1642-ben bekövetkezett haláláig.
Lehet mondani azt is, hogy az inkvizíciótól 1633-ban Galilei a saját játékában kapott mattot.

Minden irányba kiépült a gázellátáshoz szükséges vezeték, de a határon túl, a szomszédoknál nem teremtették meg a szükséges feltételeket ahhoz, hogy bármilyen irányból megfelelő mennyiség érkezhessen.

Egyébként egész Európa jobban járna egy kölcsönös érdekeken alapuló orosz gazdasági kapcsolattal, de ez az USA rémálma, és ha kell országok pusztulását idézi elő, hogy ezt megakadályozza.

Vajon a HVG-s újságírócska kinek drukkol, EU-nak vagy a magyaroknak?
A kérdés költői volt.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés