Robert C. Castel: Ukrajna elvesztette ezt a háborút, még akkor is, ha Oroszország nem nyer

2022. november 24. 9:16
A biztonságpolitikai szakértő szerint a háborúban álló felek hátországa fogja eldönteni a háború kimenetelét.

Robert C. Castelt kérdezték a Hír TV Napi aktuális című műsorában a háborúval kapcsolatban. A szakértő szerint ezt a háborút „nem a harctéren, hanem a hátországban fogják eldönteni”, azaz a gazdaságok, társadalmak teherbíró képessége. Felhívta a figyelmet: már november közepén is több tízmillió ukrán van víz és áram nélkül, így föltevődik a kérdés, hogy milyen helyzetben lesz Ukrajna a tél végére.

Arra a feltevésre, hogy Ukrajna hátországát az Egyesült Államok jelenti, Castel azt válaszolta, hogy az egész háború olyan, mint egy matrjoska baba. Van a háború „magja”, amely Ukrajna belső problémáját jelenti az orosz kisebbségekkel. Van egy „nagyobb baba”, amely Ukrajna és Oroszország konfliktusát jelképezi, és van egy „még nagyobb baba”, amely a szuperhatalmak háborúját jelenti.

Eszkaláció, vagy tárgyalás

A szakértő elmondta azt is: minél tovább elhúzódik egy háború, annál nagyobb az esély az eszkalációra, akár úgy, hogy több ország is bevonódik, akár úgy, hogy egyre drasztikusabb eszközöket vetnek be a felek a harcokban. Az alternatív megoldás Castel szerint az, ha a felek eljutnak oda, hogy „eleget szenvedtünk”, és tárgyalóasztalhoz ülnek.

Ukrajna elvesztette ezt a háborút, még akkor is, ha Oroszország nem nyeri meg”

– fogalmazott Castel, azzal érvelve, hogy még nincs egy éve, hogy kitört a háború, és „meg kell nézni, milyen állapotban van az ukrán gazdaság, az ukrán társadalom, az ukrán állam”. 

A riportot megtekintheti alább:

***

„A Nyugat – beleértve az Egyesült Államokat és az európaiak jelentős részét – a háború közben ismerte fel, hogy tulajdonképpen itt meg lehet fogni Oroszországot – vélekedik Tálas Péter. Mely szakaszában jár az ukrajnai háború? Miért proxyháború ez a konfliktus? Kinek lesz katonai-politikai súlya az új világrend kialakításánál? A biztonságpolitikai szakértő válaszol a Mandiner Világrend adásában!

„Most dől el, milyen gyorsan jön el a poszthegemoniális világrend" - Mandiner Világrend

„A Nyugat - beleértve az Egyesült Államokat és beleértve az európaiak jelentős részét - a háború közben ismerte fel azt, hogy tulajdonképpen itt meg lehet fogni Oroszországot". Mely szakaszában jár a háború? Miért proxy-háború ez a konfliktus? Kinek lesz katonai-politikai súlya az új világrend kialakításánál?

Nyitókép: Mandiner / Földházi Árpád

Összesen 111 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés