Decembernél előbb nem tudjuk meg, hogy ki irányítja majd az amerikai szenátust

2022. november 12. 16:21
Georgia államban fej-fej mellett áll a demokrata és a republikánus jelölt.

Ahogy arról beszámoltunk, Mark Kelly demokrata szenátor lett végül a befutó pénteken Arizona államban. Kelly felülkerekedett a republikánus Blake Masters-ön, így

a demokraták egy győzelemre kerültek attól, hogy Joe Biden elnökségének a következő két évére megszerezzék a szenátus irányítását.

A CNN választási élője alapján egy demokrata többségű Szenátus látszik körvonalazódni. Az amerikai hírcsatorna által közöltek szerint Georgia államban 99 százalékos feldolgozottság mellett a demokraták vezetnek. Amennyiben ezt az államot behúzzák Joe Bidenék akkor megszerzik a felsőházi többséget. Pontosabb 50-50 képviselővel fog rendelkezni mindkettő párt a Szenátusban, azonban szavazategyenlőség esetén az alelnök (aki demokrata) voksa dönt.

Fontos kiemelni, hogy a georgiai szabályok szerint, ha egy jelölt sem éri el az 50 százalékot az első fordulóban, akkor decemberben második fordulót rendeznek. Az állás a CNN adatai szerint 49,4 százalék a demokrata jelölt javára, míg a republikánus jelölt 48,5 százalékon áll.

 

Most kezdődik csak az igazi csata a Republikánus Pártban

„Ez a választás egyértelművé tette, hogy Trumppal nem fog menni. A Republikánus Párt és az amerikai konzervatív körökben is megosztó személyiségű üzletember az elmúlt években megpróbálta a saját képmására formálni a Republikánus Pártot, a "trumpista" jelöltjeit előtérbe tolni.

 

Nyitókép: AFP

Összesen 74 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés