Szlovák külügyminiszter: „A magyarok traumatizálódtak Trianon után, a szlovákoknak pedig van okuk enyhén paranoiásnak lenni”

2022. október 17. 11:44
Ratislav Kacer felhívta a figyelmet arra, hogy Orbán Viktor irodájában egy Nagy-Magyarországot ábrázoló térkép lóg.

A szlovák külügyminiszter a Rzeczpospolitának adott interjút.

Ratislav Kacer kiemelte, hogy a szlovákok ezer éve együtt élnek Magyarországgal. „Ez egy ezeréves házasság, amelyben voltak jó és rossz dolgok. De a szlovákok és a magyarok kapcsolata nagyjából fél évszázadon túl jó házasság volt, a két fél egyenrangú volt, ha ez nem lett volna, a szlovákok nem élték volna túl” – fogalmazott a két nép történelmét illetően a miniszter.

Majd azzal folytatta, hogy „ez az összefüggés nem kérdőjelezhető meg a 20. század fordulóján bekövetkezett magyarosítás vagy a rossz trianoni utáni hangulat miatt.”

Kacer az interjúban kitért arra is, hogy véleménye szerint

 Trianon után azonban kicsit traumatizálódtak a magyarok”.

„Jogunk van a paranoiához”

Majd azzal folytatta, „a szlovákoknak, a románoknak, Kárpátalja és Vajdaság lakosainak azonban van okuk paranoiára. Mert ha ránézünk a magyar miniszterelnök irodájára, az irodában egy óriási térképet láthatunk a történelmi Magyarországról. A bécsi és a berlini kancellári hivatalban nincs ehhez hasonló térkép” – sorolta a tárcavezető.

„Jogunk van a paranoiához. A határok ki vannak jelölve, az országhatárok csak konszenzussal változtathatók meg, más módon nem. Mi bizakodva tekintünk a jövőbe, de tudom, hogy figyelembe kell vennünk ezeket az aggályokat, mert a paranoia néha valóra válik” – összegezte Rastislav Kacer az interjúban.

Nyitókép: Rastislav Kacer Facebook-oldala

Összesen 202 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Pozsonyligetfalu, Szárazajta?

Szemetek vagytok, államilag, a paranoiátokkal együtt. Nálatok nagyobb szemét csak a Kádár rendszer volt a vízlépcsővel.

Amúgy az osztrák Parlament épületében van olyan térkép, amely Ausztriát Sopronnal ábrázolja, és elszakított területnek jelzi...

Az amúgy rokon csehekkel való tapasztalataik után nem hiszem, lenne erre bármennyi esély.

A mi nem kicsi előszobánkban is, a bejárattal szemben. Rendesen be van keretezve és arra is szolgál, h. az ősök születési helyeire rá-rá lehessen pillantani. Egy kivétellel kívül esnek a határokon.

Karátson Gábor azért nem volt az SZDSZ. Magyar tájegység ment tönkre, a határ tovább csúszott. A zsilip mögött lezúduló víz meg csak vájja a kavicságyat és az ott felhalmozódó szennyezés ki tudja, mit tesz a mélyben húzódó édesvízzel.
Most már mindegy, de ez még nagyon fáj.

Szerintem régi adóssága a magyar kormányoknak, h. valamelyik szláv nyelvet, nekem egyértelműen a lengyel lenne, az általános iskolákban, elkezdjék kis ország és történelem ismerettel együtt tanítani. Nem kéne nagy ügyet csinálni belőle, biztosan lehetne lengyel érettségizetteket toborozni, szállás megoldással, fizetéssel akár egy iskolaéves időtartamra. Még az sem biztos, h. minden iskolában ugyanazt, inkább ahonnan lehet önkéntest szerezni.

Az egyre általánosabbá váló angol tudás nem megoldás. Kell az akár gyenge alapfokú, de nyelvismeret. Egy szláv tengerben élünk.

Mondjuk, ha választhatnék, akkor szlovákot soha, bár lehet, h. nincs igazam, a szerb sem nagyon kellene, azért a dédpapám sírját nem kellett volna szétdúlni és ennél sokkal nagyobb gazságok is voltak ott. A lengyel jó, mert a cseh, szlovák nagyon hasonló.

Nem helyett, mellett. Vicces, h. egy átlag magyar nem tudja sem a Katyn-t.sem a zloty-t helyesen kiejteni.

Egy éven keresztül heti egy óra.

Köszönöm, ennyi elég lenne, de ennyi kéne is!!

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés