Volt EP-elnök: Orbán éppen hagyja, hogy Putyin megvegye

2022. október 4. 11:35
Az uniós vétóról azt mondta Martin Schulz: át kell térni arra, hogy a többség szabja meg a követendő utat.

Martin Schulz interjút adott a t-online.de-nek. Az Európai Parlament korábbi elnöke kifejtette: nem gondolja, hogy Magyarország és Lengyelország különösképpen fejtetőre állítaná a dolgokat az EU-ban, mert homlokegyenest ellenkező irányba tartanak, „bár ideológiailag egy követ fújnak”. Szerinte ezzel ki is merül közöttük a hasonlóság, mert

míg a lengyelek egy emberként mennek barikádra Moszkva ellen, addig Putyin most vásárolja meg a magyar miniszterelnököt.

Azaz látszik, hogy az ultranacionalisták számára mennyire nem könnyű tartós nemzetközi szövetséget létrehozni” – fogalmaz Schulz.

Martin Schulz, aki korábban rengeteg kemény csörtét vívott a jogállam ügyében a magyar kormányfővel, arról is beszélt a német t-online-nak, hogy bosszantja a populisták felemelkedése. „Hiszen a magyarok és a lengyelek után hamarosan az olaszoknál és a svédeknél is jobboldali demagógok, illetve posztfasiszták ülnek be a kormányba” – hangoztatta.

„A szélsőjobb már nem csupán marginális jelenség, hanem irányító pozícióba került Magyarországon és Lengyelországban, sőt nemsokára ugyanez lesz a helyzet a G7-hez tartozó olaszoknál is.

Rómában és Stockholmban ez a polgári pártoknak vétke, mert semmilyen tanulságot nem vontak le a múltból

– hangsúlyozta a szociáldemokrata politikus.

Szóba került, az uniós vétó. Beszámoltunk róla, hogy a német kancellár azt követlete korábban, töröljék el az egyhangú döntéshozatal elvét a közös kül- és biztonságpolitikában. Schulz szerint szó sincs arról, hogy ezután irányíthatatlanná válna a szervezet. Ő már évtizedek óta mondja, hogy ostobaság a jelenlegi rendszer, mivel immár túl sokan ülnek egy asztalnál a Európai Tanácsban ahhoz, hogy minden tag minden kérdésben támogassa a közös álláspontot. 

Át kell térni arra, hogy a többség szabja meg a követendő utat

– szögezte le Martin Schulz.

Fotó: MALTE OSSOWSKI / SVEN SIMON / DPA PICTURE-ALLIANCE / AFP

Összesen 76 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Ez a csúfosan megbukott, egy irodába visszahúzódott Schulz ebben az interjúban is folytatja azt, ami tehetségtelen politikusként a bukásához vezetett.

"Át kell térni arra, hogy a többség szabja meg a követendő utat"

Az már szovjet, vagy náci stílus lenne, ha egy országra rá lehetne kényszeríteni bármit, ami érdekeivel ellentétes, vagy ellenkezik alkotmányával, törvényeivel, társadalmi felfogásával, hagyományaival, az országban uralkodó közfelfogással.

Régi legenda, már fel lehetett volna használni Orbán ellen. Ugyanúgy, mint Orbán külföldi számláinak másolatát, amit állítólag Gyurcsánynak eladtak.

A szovjet emlékműről pedig annyit, hogy ilyen Bécsben is van, nagyobb, mint nálunk. Az oroszok ragaszkodnak a nácizmus leverésében játszott szerepük elismeréséhez. Van egy egyezmény, ami az emlékmű fenntartásának ellentételezéseként vállalja a II. világháborús magyar hadisírok gondozását. Nem kell ezt annyira túlgondolni.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés