Megszökött a házi őrizetből az orosz tévés, aki élő adásban tiltakozott Ukrajna megtámadása miatt

2022. október 3. 21:30
Körözési listára került Oroszországban a házi őrizetből megszökött Marina Ovszjannyikova, aki az ukrajnai orosz hadművelet elleni tiltakozó akciója nyomán vált ismertté.

Marina Ovszjannyikova júliusban hazatért Moszkvába, hogy küzdjön két kiskorú gyermekéért, akit a volt férje el akart venni tőle. A 44 éves nőt augusztusban két hónapra háziőrizetbe helyezték a tárgyalása idejére. Ovszjannyikovát hamis hírek terjesztésével vádolják az orosz fegyveres erőkről, az erre vonatkozó új jogszabály értelmében akár tíz év börtönnel is sújthatják.

Az ügy egy júliusi tüntetőakcióval kapcsolatos, amikor a Kremllel szemben a folyóparton plakátot tartott a magasba, Vlagyimir Putyin orosz elnököt gyilkosnak, az orosz katonákat pedig fasisztáknak nevezte.

Az RT orosz állami televízió az újságírónő volt férjére hivatkozva még szombaton adott hírt arról, hogy Ovszjannyikova 11 éves lánya társaságában elhagyta a háziőrizetet és ismeretlen helyen tartózkodik. Hétfőn neve és fényképe már szerepelt a belügyminisztérium körözött személyeket feltüntető listájára.

Nemzetközi hírnév

Ovszjannyikova azzal vonta magára a nemzetközi figyelmet, hogy a Pervij Kanal orosz csatornánál márciusban az esti híradó élő adásában a műsorvezető háta mögött feltartott egy háború megállítását követelő plakátot, amelynek szövege arra is felhívta a nézőket, hogy ne higgyenek a „propagandának” és a „hazugságoknak”.

Az adás megszakítása előtt az orosz és ukrán szülőktől származó Ovszjannyikova videoüzenetet rögzített, amelyben az Ukrajna elleni inváziót bűncselekménynek, Oroszországot agresszornak, az orosz elnököt felelősnek minősítette. Sürgette a testvérgyilkos háború azonnali leállítását és tiltakozó megmozdulásokra hívott fel. Emellett sajnálkozását fejezte ki amiatt, hogy a tévécsatornánál dolgozva sokáig terjesztette a Kreml „propagandáját”.

A televíziós incidens után Ovszjannyikovát előállították, és akkor megúszta az ügyet pénzbírsággal. A tévétől való távozása után külföldre ment, és a Die Welt című német lapnál kapott állást oroszországi és ukrajnai ügyek tudósítójaként. Júliusban hazatért Moszkvába, hogy küzdjön két kiskorú gyermekéért, akit a volt férje el akart venni tőle. Eközben sem hagyott fel a putyini vezetés bírálatával, ezért újra őrizetbe vették és „hamis információk terjesztése” címén vádat emeltek ellene.

(MTI)

Nyitókép: Facebook

Összesen 9 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés