Nógrádi György: Scholz nem engedi, hogy a legmodernebb német fegyvereket Ukrajnába vigyék

2022. október 1. 7:53
„Az amerikai politika alapja, hogy minél tovább tart a háború, annál több palagázt tud eladni” – fogalmazott a szakértő.

Nógrádi György, biztonságpolitikai szakértő a 888 podcastjának vendégeként elemezte az orosz-ukrán háború legfrissebb eseményeit.

A műsor elején a szakértő néhány szó erejéig kitért az új, német kancellárokkal foglalkozó könyvére. Ezt követően Nógrádi áttért az orosz-német kapcsolatokra. Elmondta, ma az orosz-német kapcsolatok mélyponton vannak, azonban a német kancellár, ahol lehet, ott próbál tompítani. Kifejtette: Scholz nem engedi, hogy a legmodernebb német fegyvereket Ukrajnába vigyék. A szakértő azt is elmondta, hogy az USA el akarja húzni a háborút, mivel 

az amerikai politika alapja, hogy minél tovább tart a háború, annál több palagázt tud eladni”.

A szankciókkal kapcsolatban kiemelte: Magyarország az egyetlen ország, ahol megkérdezik a lakosság véleményét, hogy mit szól a szankciókhoz. „Teljesen nyilvánvaló, hogy az európai lakosság a szankciók ellen van” – tette hozzá. 

Nyitókép: Földházi Árpád

Összesen 81 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Nagy szegénység jön. Igyekszünk majd alkalmazkodni, de az elmúlt néhány jó évre, mint aranykorra fogunk visszagondolni.

Közép-Európának össze kéne kapaszkodni, de ez sem fog menni, viszont a kicsi országok külön útja emberi számítás szerint nem fog menni.

Orbánék minden lehetségest meg fognak tenni, h. tompítsák a zuhanást, amíg tehetik. A háború szerintem eldőlt. Az európai szemeket az É-i áramlatok felrobbantása fel kéne nyissa, ez terror-cselekmény volt, amihez a nyomorult oroszoknak SEMMI köze, azon kívül, h. miután elmentek velük szemben diplomáciában a falig, valóban megtámadták Ukrajnát, mert rosszul mérték fel az angolszász beavatkozás várható fokát és mértékét.

Draghi is nekiment Scholz kancellárnak, többoldali kereszttűzbe került személye. Amennyiben Németország elesik, borul egész Európa. A maga részéről a lóversenyen nem tennék semmit sem Melonira, idő kérdése és meg fog bukni, alkalmatlan, s megvásárolható, Magyarország szempontjából a jövőben is a legfontosabb a német-magyar kapcsolatok milyensége.

Scholz érzi, hogy nem nézne ki jól, hogy ismét német fegyverek, német tankok harcolnának az oroszok ellen. Ezt utoljára a nácik tették, most az ukrán nácikat segítenék hozzá.

Az Gazprom megbízható partnerekkel szemben megbízható partner. Akik viszont nagy hangon hirdetik, hogy le kell válni az orosz gázról, fegyvert szállítanak az ukránoknak, azok nyilván más kategóriába kerülnek. Ha véget érne a háború, ha a tömegek nyomására a kormányok felülvizsgálnák az energiahelyzetet az EU venne gázt az oroszoktól.

Ezt látták azok, akik mindennek elébe menve tönkretették a vezetékeket. Fizikailag akadályozzák meg a józan ész érvényesülését.

Hol lesz a határ? Ez valami egészen súlyos áthágása volt mindenféle normának. Ezentúl vajon ez lesz-e a norma, bár ahogy az elmúlt évtizedekre visszanézek, a vietnámi-líbiai-iraki-szír konfliktusok USA rendezése már az előképe volt a jelennek, csak az messze volt, aki nem akarta, félig-meddig hitte, mindenesetre, nem nekünk fájt.

Ez ijesztően közel van és a hatását közvetlenül érezzük.

Ha megpróbálod középről nézni azt a háborút, amihez semmi közünk, akkor logikailag is rájöhetsz, hogy az egyik hadviselő fél gáztársasága átgondolja, hogyan álljon a másik fél támogatóihoz. Ráadásul, ha azok kinyilvánítják, hogy nem kérnek a gázból, akkor nem ad nekik. Mondjuk azt nem kérdezi meg, hogy mikortól ne adjon, nehogy felkészületlenek legyenek, de hát egy háborúba ennyi rosszindulat belefér.

Az USA-nak is ezért kellett ez a háború? Te is ide jutottál a helyzet átgondolása közben? A náci bűntudat levetkőzésében egyet érthetünk, de már több nemzedék nőtt fel úgy, hogy bűntudatot vártak tőlük valamiért, amit nem ők követtek el. Már a zsigereikben van, és a liberális polkorrekt beszédmód még rá is tesz erre.

Látva néhány előzetes fejleményt, körvonalazódik, hogy a háború befejezését sem kéne megvárni ahhoz, hogy az energiahiány miatt változzon néhány kormány álláspontja. Ennek mentek elébe azok, akik megrongálták a gázvezetéket. Most már lehet bármekkora elégedetlenség, fizikailag lehetetlen változtatni. Valakik megoldották hogy Európa és Oroszország számukra nem kívánatos együttműködésében hosszú fennakadás legyen.

Fogalmazz másképp, az ukránok addig ugráltak mások felbujtására, addig ugráltatták őket, amíg beleszaladtak egy hosszú ideig fennmaradó gazdasági totálkárba. Lehet ezt elmismásolni, de az USA-nak sok munkája, sok pénze fekszik ebben. A balfácán EU pedig hagyta, hogy kitúrják a minket közvetlenül érintő konfliktusban való hatékony közvetítésből.

Cui prodest? Ez minimum kétesélyes.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés