Alekszej Navalnij: Így kellene kinéznie egy Putyin utáni Oroszországnak

2022. október 1. 11:40
„A háború utáni Oroszország, beleértve, hogy Putyin letűnik a színről, e pillanatban arra van ítélve, hogy újból harcias és putyinista legyen” – vélekedett az orosz politikus.

Az orosz ellenzéki vezető azt üzeni a börtönből: Putyin semmiképpen sem nyerhet Ukrajna ellen, a szomszédos országnak meg kell őriznie függetlenségét, képesnek kell lennie arra, hogy megvédje magát. Navalnij az ország egyik legkeményebb börtében tölti 9 éves büntetését. Véleményét a jogászai juttatták el a Washington Posthoz.

A politikus azt tartja a legfontosabbnak, hogy Oroszország még egyszer ne indíthasson hasonló „korlátozott katonai műveletet” és ne találjon követőkre.

Persze, ha Putyin vereséget szenved, akkor is azt fogja mondani, hogy nem Kijev, hanem a Nyugat és a NATO állt a másik oldalon, mert el akarták pusztítani Oroszországot.

Majd újabb hibridhadviselésbe és provokációkba kezd bele, amiből könnyen lehet új háborúskodás” – fogalmazott Navalnij. 

A politikus szerint ennek elkerülésére el kell érni, hogy Moszkva ne lehessen új agresszió és instabilitás forrása. De hogy ez így legyen, szerinte az alábbiakat kell figyelembe venni: 

  • a poszt-szovjet vezetés folyamatosan irigykedik Ukrajnára. Meg van győződve arról, hogy nem tudja uralni a világot, ha nem kebelezi be a szomszéd országot;
  • a Kreml számára a háború nem katasztrófa, hanem az összes gond megoldásának lenyűgöző eszköze, megdobja a népszerűséget, nem árt túl sokat a gazdaságnak és a legfontosabb: nem jár érte felelősségre vonás. Ha kellőképpen elszánt vagy, a Nyugat pitizni fog nálad a békéért;
  • épp ezért reménytelen és naiv abban bízni, hogy az elnök utódja majd más nézeten lesz, mert az elit tudja, hogy a háború bejön;
  • ugyanakkor Ukrajna kapcsán a vérszomjas megszállottság csak a vezetésre jellemző, a lakosságra nem, és ez jó hír.

„A háború utáni Oroszország, beleértve, hogy Putyin letűnik a színről, e pillanatban azonban arra van ítélve, hogy újból harcias és putyinista legyen. Következik ez a jelenlegi fejlődési pályából. Az egyetlen hathatós ellenszert a parlamenti köztársaság jelenti” – mutatott rá üzenetében Alekszej Navalnij.

Nyitókép:MTI/EPA/Jevgenyij Feldman

Összesen 79 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

"üzeni a börtönből". Ennyi.
Navalnij egy vicc. Önként visszamegy abba az országba, ahol állítólag meg akarják ölni. Ez csak úgy hiteles, ha a megbízóitól jobban retteg mint Putyintól.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés