Egy hosszú távú előrejelzés szerint a korábbi évekhez képest keményebb tél elé nézünk

2022. szeptember 30. 14:18

A szakértők szerint hektikus, változékony időre van kilátás, amelynek részét képezhetik a hidegbetörések is.

2022. szeptember 30. 14:18
null

A Csendes-óceánon zajló folyamatok még több tízezer kilométeres távolságból is befolyásolhatják az európai időjárást, és ha az események nem jól alakulnak, akkor az elmúlt évekhez képest keményebb tél elé nézhetünk. Ez pedig az Európát sújtó energiaválság és az emelkedő rezsiárak mellett „nem túl pozitív jövőképet vetít előre” – írta az rtl.hu a Severe Weather Europe (SWE) téli előrejelzése alapján.

Megjegyezték, hogy a hosszútávú előrejelzések csak a legnagyobb méretű légörvények, a ciklonok és anticiklonok átlagos helyzetét képesek figyelembe venni. E szerint: az évszakban Közép-Európában az északnyugati áramlás lesz meghatározó, és a gyors frontátvonulások lehetnek többségben.

Hidegebb tél vár ránk, mint az előző években

A cikkben felhívták arra is a figyelmet, hogy a Csendes-óceánon alakulnak ki a legtartósabb és legnagyobb befolyással bíró hőmérsékleti anomáliák. A leghíresebb ilyen az ENSO, amely a sokak által ismert El Niño és a kevesebbek által emlegetett La Niña állapotok váltakozását jelöli.

Jelenleg zsinórban a harmadik hidegperiódus zajlik, ami viszonylag ritka, ráadásul jelentős hatást gyakorol több kontinens időjárására is

– magyarázták. 

Ismerve a La Niña időszakban jellemző légköri viszonyokat és áttekintve a hosszú távú előrejelzéseket, az SWE meteorológusai arra jutottak, hogy Európában az idei tél hőmérséklete közelebb lehet az átlagoshoz, mint az előzőek. Ez azt jelenti, hogy hidegebb lesz, mint az elmúlt években.

Hidegbetörések és intenzív felmelegedések egyaránt előfordulhatnak

A legmelegebb régiók a kontinens keleti és északi részein lehetnek, míg a középső és nyugati országok kissé hűvösebb időre készülhetnek. A csapadék is átlagosnak ígérkezik, a Földközi-tenger vidékén több is várható.

„A potenciálisan gyenge poláris örvények miatt pedig hektikus, változékony időnek van nagyobb esélye, ami hidegbetöréseket és intenzív felmelegedéseket hozhat magával” – húzta alá az rtl.hu.

Nyitókép illusztráció. Fotó: Pixabay

 

Kapcsolódó cikkek

Összesen 33 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
röviden
2022. október 01. 11:19
Még az a kurva globális felmelegedés is cserbenhagyja a demokratikus erőket. :)
az a helyzet
2022. október 01. 08:24
Jót fog tenni , lehűti a barmok szankcionálási hevületét!
kérdés
2022. szeptember 30. 23:58
A Dávid naptár is csak szeptemberig jelezte előre-elég pontosan-az időjárást. Aztán meghalt a bácsi. Fura, de akkor az ugrott be, hogy valami keményebb változás jön.
Vakfolt
2022. szeptember 30. 22:59
Bameg, mégse katasztrófál a klíma? Gréta miccó ehhez?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik