Orbán Viktor politikája példa lehet az új olasz kormány számára – Francesco Giubilei a Mandinernek

2022. szeptember 27. 19:50
Történelmi választást hozott Olaszország – mondja lapunknak az olasz konzervatív aktivista-író, aki szerint Von der Leyen szavai szégyenletesek voltak, és stratégiai változások jöhetnek az EU-ban. A Nazione Futura olasz konzervatív mozgalom vezetőjét kérdeztük.

Hogyan értékeli a vasárnapi választást politikai és történelmi értelemben?

Az eredmény igen fontos, nem csak Olaszország, de az Európai Unió számára is. Olaszország gazdaságát és lakosságát tekintve a harmadik helyen áll az EU-ban, most pedig tíz év után újra konzervatív vezetése lesz az országnak. Ez egy nagy lehetőség, hogy konzervatív irányú változások történjenek, a bevándorlás, a családpolitika, a születési számok javítása, a gazdaság terén. 

Mit gondol, hogyan fog kinézni a következő olasz kormány?

Október végéig bizonyosan meg fogjuk tudni a miniszterek, államtitkárok neveit. Nagyon fontos kérdés, hogy a három párt vezetője milyen döntéseket hoz külpolitika, gazdaság terén. Fontos, hogy a politikai és szakmai nevek között egyensúly legyen, remélem, hogy a konzervatív emberek erős szerepet kapnak a kormányban.

Gondolja, hogy a konzervatív irányú változások maradandók lesznek?

Remélem, ezt sikerül elérni! Különösen fontos a bevándorláspolitika, hiszen ez egy fontos kérdés Olaszországban.

Olyan politikára van szükségünk, mely nemzeti érdekeinket tartja szem előtt.

Segíteni kell az olasz embereket, az olasz gazdaságot. Ez egy nehéz pillanat az európai gazdaság szempontjából, az infláció és az energiaválság miatt. Olaszországnak beleszólása lehet az EU-s politikába, például az ún. „Green Deallel" szemben, mely nem vesz figyelembe fontos gazdasági és társadalmi szempontokat.

Gondolja, hogy Von der Leyen beváltja fenyegetését, és büntetés éri az olaszokat „rossz döntésük” miatt?

Von der Leyen szavai szégyenletesek voltak, mert beavatkozott az olasz politikába, az olasz választásba. Nem hiszem, hogy ez a kormány kiléptetné Olaszországot az EU-ból, vagy kivezetné az eurót, szó sincs ilyesmiről. Amiről viszont szó van, az az EU megváltoztatása. Olaszország alapító állam, a harmadik legnagyobb ország.

Stratégiai szerepünk van az EU politikájának alakításában.

Az észak-afrikai migráció nagyrészt Olaszországon át zajlik, és a jövőben még több gáz érkezhet hazánkon keresztül, Olaszország tehát fontos szerepet tölt be. 

Gondolja, hogy Orbán Viktor politikája példa lehet Olaszország számára?

Természetesen vannak különbségek a két ország között, de bizonyos politikák nyilván például szolgálhatnak: ilyenek a családpolitika, a születési számok pozitív irányba történő változása. Orbán remek konzervatív think tankeket hozott létre Magyarországon, ez is jó modell lehet.

Ezeket a magyar példákat mind figyelembe veheti az új kormány,

amikor konzervatív politikát akar bevezetni Olaszországban.

Fotó: Gyurkovits Tamás
 

Összesen 37 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Vége az első napok eufóriájának....jön a felébredés. A leendő miniszterelnök, Meloni már megkereste Mario Draghit, akitől segítséget kért a költségvetési egyensúly kidolgozásához. Meloni bejelentette, hogy Salvini nem lesz belügyminiszter, a Viminale új vezetője más lesz, így az új kormány nem ront neki a migránsoknak.
Elemezők szerint Meloni első feladata a Salvini-akna hatástalanítása, a szövetségesek kulturált semlegesítése. Helyzetét könnyíti, hogy azok egymást is gyilkolják. A Lega nagyot bukott, az Észak is döntően Meloni pártjára /Fdi/ szavazott.
Draghi segíteni fog, de világossá tette, hogy a NATO és a Brüsszel iránti feltétlen elkötelezettség megkérdőjelezhetetlen, vagyis kijelölte az új kormány mozgásterét is.
Meloni most elsősorban a külföldi kormányfők és a piacok megnyugtatására koncentrál, s nem választási ígéreteinek megvalósítására, vagyis a túlélésre.
Minden ilyen koalíciós felállás sorsa a politikai impotencia........
Világossá vált, hogy a választást megnyerő pártok programjai között óriási az eltérés, s Meloni átlép Berlusconin és a Lega egészén is, a választást megnyerni jók voltak, de más a kormányzás.
A tőzsdét három dolog érdekli:
- az energiaválság kezelése
- miként biztosítható a gazdasági növekedés
- miként alakulnak az EU-olasz kapcsolatok
Draghi maga is kiáll olyan intézkedések meghozatala mellett, amelyek lefékezhetik a tőkekiáramlást. javasolja, hogy azon külföldi cégek, akik kivonulnak, s korábban állami támogatásban részesültek, fizessék vissza az állami szubvenciót.

Most éppen Milánóban vagyok a családnál, olvasok és beszélek a volt tőzsdei kollégákkal.

Igen, október végére összeáll a csapat, s az olaszok fehéren-feketén látni fogják a kormányprogramot. Nekem Botos Katalin - ha jól emlékszem a nevére - 90-es félelme jutott az eszembe, a juj győztünk......Kíváncsi leszek arra, hogy Tremonti visszatér-e.......ki fogja irányítani a gazdasági kérdéseket.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés