„Elfelejtett, eltemetett figurák vagyunk” – régi tévések nosztalgiáztak a korábbi tévészékházban

2022. szeptember 24. 16:01

Írta: Sal Endre
Bánó András, Gálvölgyi János, Juhász Előd, Kondor Katalin, Rózsa György és Vágó István és a többiek: A magyar televíziózás legendái című interjúkötet több szereplője is keserédes hangulatba került a sajtótájékoztatón.

Talán a helyszín okozta (ha rövid időre is, de kinyitották a Magyar Televízió egykori épületét a Szabadság téren, ahol a sajtótájékoztatót rendezték pénteken délelőtt), de A magyar televíziózás legendái című interjúkötet több szereplője is keserédes hangulatba került.

A televíziós újságíró, Radnai Péter nagy fába vágta a fejszéjét, amikor

a magyar tévézés korábbi népszerű alakjait kérdezte az interjúkötetében.

Tette mindezt azért, hogy a szakma nagyjai előtt tisztelegjen: „Ezeken a lépcsőkön jöttem fel 32 éve, mint a Híradó gyakornoka. A világ megváltozott, a szakma is, de az a kohéziós erő, amit a televíziózás jelent, ma is összeköt minket” – mondta Radnai Péter.

A kötetben húsz tévés beszél, Bánó Andrástól Vitray Tamásig. A sajtótájékoztatóra nem mindenki tudott eljönni, Vitrayt, Egri Jánost vagy éppen Vass István Zoltánt biztosan örömmel kérdezték volna az újságírók.

Szily Nóra moderálása mellett így sem maradtunk neves tévések nélkül: Bánó András, Benda László, Fehér Anna, Feledy Péter, Gálvölgyi János, Gát György, Juhász Előd, Kaplár F. József, Kertész Zsuzsa, Kondor Katalin, Rózsa György és Vágó István is ott volt a könyv bemutatóján.

Feledy Péter (aki az Ablak című magazinműsor egyik emblematikus alakja volt egykor) arról beszélt, hogy abban a rendszerben nem volt egyszerű a televíziózás, hiszen egyértelműen kellett kétértelműen fogalmazni.

Egy példát is hozott. 1980-ban műsor akart készíteni a magyar nemzettudatról. Felkérte a híres írót, Illyés Gyulát, aki vállalta is, hogy körüljárja a fogalmat. Aztán nagy botrány lett belőle,

„bár sejtettem, hogy Illyés nem kompatibilis azzal, amit mondjuk Aczél György gondol a nemzettudatról”

– tette hozzá Feledy. Kondor Katalin, aki hosszú ideig vezette a vasárnap este jelentkező A Hét című műsort, ma is úgy gondolja: A Hét sikeréhez az kellett, hogy Hajdú János megújította, modernizálta a formátumot.

Az egykori népszerű bemondónő, Kertész Zsuzsa a helyszín kapcsán megjegyezte, nagyon fáj számára a látvány, hiszen ha becsukja a szemét, ma is látja a nyüzsgő televízió épületét. A legélesebben a vetélkedőiről híres Rózsa György fogalmazott, aki felszólalásában azt mondta:

 „elfeledett, eltemetett figurák vagyunk”.

Egy szomorú példát is hozott. Antal Imre halála után őt kérték fel, hogy mondjon beszédet a temetésén a Magyar Televízió nevében, ám azzal hárította el: mondjon az alelnök! Nem mondott, a temetésre sem ment el.

Persze A magyar televíziózás legendái kötet nem ennyire pesszimista, akik kedvelték a tévés személyiségeket, és szívesen nosztalgiáznának velük, nekik mindenképpen ajánlott.  

 

Nyitófotó: Athaeneum Kiadó / Schumy Csaba

Összesen 125 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Ő a kakukktojás..

Egész jól elvagyunk nélkületek.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés