A probléma maga Ursula von der Leyen

2022. szeptember 23. 7:32

Gwendoline Delbos-Corfield
Élet és Irodalom
Beszédeiben nem egyértelmű Magyarországgal kapcsolatban. Interjú.

„A múlt szerdai parlamenti vitán nem volt jelen senki a magyar kormány részéről. Didier Reynders, az Európai Bizottság igazságügyért felelős tagja szóvá is tette, hogy nem hívták meg a Tanácsot. Mit gondol erről?
Én sem értettem, de nekem erre nincs befolyásom, a parlament eljárásrendje határozza meg, hogy a Tanácsnak nem kötelessége jelen lenni egy adott jelentés vitájakor, maga dönthet arról, hogy részt vesz-e.  Most a vita legelején, az én politikai nyilatkozatomkor még ott volt a Tanács soros elnöke nevében egy cseh miniszter, de rövid idő után távozott. Egyetértek Reyndersszel, hiszen innentől kezdve minden a Tanács kezében van, az ő térfelén pattog a labda. Ugyanakkor azt is gondolom, hogy az Európai Bizottságnak is van még tennivalója, bár kétségkívül tett lépéseket, de határozottnak kell lennie. 

Engem meg is lepett Reynders hozzászólása, hiszen amit Magyarország szemére vetett, az egyértelműen aláhúzza az Ön jelentésének legfontosabb megállapításait.
Pontosan ez a gondunk a Bizottsággal. Bárki szólal meg – az értékekért és transzparenciáért felelős Věra Jourová, vagy Johannes Hahn, akinek a költségvetés a hatásköre –, soha nem kérdőjelezik meg helyzetelemzésünket, teljesen egyetértenek azzal, azonban elbújnak saját tárcájuk mögé, mindig azt mondják, mi csak a saját kis portfóliónkért felelünk, nem lépnek fel a teljes Bizottság nevében. Azt gondolom, ennek a rejtőzködésnek egyetlen probléma az oka, a Bizottság elnökének a személye. Vagyis a probléma maga Ursula von der Leyen. Beszédeiben nem egyértelmű Magyarországgal kapcsolatban, csupán általánosságban említi a jogállamiságot, olyasmiket mond, amiket feltehetőleg Magyarországnak címez, de soha nem ejti ki a száján az ország nevét. Néha az a benyomásunk, hogy maga blokkolja a testület döntéseit.

Hm. On the record mondja ezt? Idézhetem?
Természetesen. Tudom, hogy a probléma hátterében Németország áll – Magyarország a német autóipar szerelőcsarnoka. A Magyarországon aktív cégek nagyon cinikusak, azt mondják, nekik nincs semmi bajuk ezzel, számukra az a jó, ha olajozottan mennek a dolgok. Tudjuk, hogy a magyar–német diplomáciai kapcsolatok sem segítenek ezen, Ursula von der Leyen átvette Angela Merkel reálpolitikáját, és azt a Merkel-éra után is folytatja.”

Nyitókép: Ludovic Marin / AFP

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 120 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

...Kósa valamiért nem fogott gyanút, az ügyvédje még közös céget is alapított az asszonnyal, négyszer is találkoztak Svájcban . Az ügyben előkerült egy közjegyzői dokumentum, ami Kósa anyja nevére utaltatott volna 800 millió forintot P. Máriától.

Undorítóak vagytok.

Nagyon jó cikk az ilyen önjelölt világjobbítókról:
https://neokohn.hu/2022/09/22/..

Érdemes az egészet elolvasni, de ez különösen találó:
"a legtöbb liberális meggyőződése, hogy a liberális demokrácia felette áll minden más politikai rendnek, és ezért az egész világon egyedül ennek a rendnek van létjogosultsága."
"A világot jókra és gonoszokra osztják fel, amelyek között nincs lehetőség kompromisszumra, ezért csak a feltétel nélküli megadás az elfogadható."

Ez tökéletesen jellemző az ilyen EU parlamenti Sargentinire és Delbosra is, akik ilyen álomvilágban élő kötögető nőknek néznek ki. Számukra tökéletes hely lenne egy kisváros könyvtárosának lenni, ahol senkinek sem ártanának az idealizmusukkal, sőt, nyilván nagyon lelkes aktivisták lennének a kis közösségükben, süteményt sütnének a szegényebbeknek rendezett felolvasóestekre és így tovább, de most csak a nagypolitika hasznos idiótái.

A múltkor kíváncsiságból megnéztem a wikin az ÉS történelmét: '56 után felszámolták a "megbízhatatlannak minősített" Írószövetséget, könyvkiadókat, és az "Irodalmi Újságot", a helyükre megbízható kommunista káderekkel csináltak egy sajátot.
A 60-as évek közepére fejlődött minőségi újsággá, majd egyre inkább közéleti lappá vált, a 70-es 80-as években kimondottan liberális szemlélettel. Az lehetett a fénykora, de teljesen igaz az, hogy kommunista lapból vált kommunista lappá.

A német gazdaságnak nagyobb szava van, mint Ursulának. Elég, ha csak annyit mondanak, ők tartják el Németországot, nem a másodrendű politikusok-

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés