Amerikai űrhajóst is vittek magukkal az oroszok az űrbe

2022. szeptember 22. 7:24
Ez az együttműködés ritka képe az ukrajnai háború miatt Oroszország és az Egyesült Államok között fennálló rendkívüli feszültség idején.

Egy amerikai űrhajóssal, Frank Rubioval, valamint két orosz asztronautával, Szergej Prokopjevvel és Dmitrij Petelinnel a fedélzetén elindult szerdán egy Szojuz űrhajó a Nemzetközi Űrűllomásra (ISS) a kazahsztáni Bajnokurból. Ez az együttműködés ritka képe az ukrajnai háború miatt Oroszország és az Egyesült Államok között fennálló rendkívüli feszültség idején – írja az Euronews.

A salvadori születésű Rubio a tizenkettedik spanyolajkú, aki az orbitális platformra repült, és az első amerikai űrhajós a Nemzetközi Űrállomáson a február 24-én indult orosz invázió óta. A három asztronauta küldetése 6 hónapig, jövő március végéig tart. Ez idő alatt öt űrsétát és számos tudományos kísérletet fognak elvégezni.

A NASA és a Roszkozmosz júliusban írt alá keresztrepülésekről szóló megállapodást, aminek értelmében a Nemzetközi Űrállomásra orosz kozmonauták amerikai, illetve amerikai űrhajósok orosz űrhajókkal juthatnak fel.

Nyitókép: NATALIA KOLESNIKOVA / AFP

Összesen 74 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés