The Guardian: Kétséges, mennyire tart ki az európai egység, ha Putyin elzárja a gázcsapot

2022. augusztus 15. 18:19
„Putyin nem maradhat hatalmon, hiszen egy álságos ogre, háborús bűnös” – fogalmaznak a cikkben.

Trump volt nemzetbiztonsági tanácsadójához, John Boltonhoz hasonlóan a  brit lap kommentárja is attól tart, hogy Európa kétségbe esik a gazdasági nehézségek miatt, és beadja a derekát az orosz elnökkel szemben, azaz hátba döfi Ukrajnát. Ezért azt sürgeti, hogy az orosz nép csukja le Vlagyimir Putyint, mert más út nincsen és a demokratikus közösségnek is erre kell törekednie – olvasható a The Guardian cikkében. 

A Joe Biden által meghirdetett stratégiai cél a háborúban, hogy

visszaverjék az inváziót, helyreállítsák az ukrán nemzeti szuverenitást és a globális demokrácia legyűrje a „sötétség erőit”,

ám nem világos, hogy mennyire komoly a célkitűzés, amikor a NATO nem túl hősiesen visszautasította, hogy belekeveredjen a konfliktusba – fogalmaz a cikk.

Hozzáteszik: „Ily módon végzetes lehet, hogy egyre nagyobb szakadék tátong a retorika és a valóság között. Mind inkább felülkerekedik ugyanis a kétségbeeséssel határos aggály az energiapiacon és az élelmiszerárakban mutatkozó tovagyűrűző hatás, valamint a megélhetési költségek emelkedése miatt”.

Kétséges, mennyire tart ki az európai egység, ha a Kreml ura teljesen elzárja a gázcsapot.

A szankciók egyáltalán nem befolyásolták, de az összkép az, hogy Oroszország nem nyerhet, viszont nem is szenvedhet meghatározó vereséget. Olyan, mintha egy főzőedényben, folyamatosan nőne a lé hőmérséklete, de sosem érné el a forráspontot” – olvasható az értekezésben. 

„A Nyugat számtalanszor odavághatott volna”

Majd kifejtik azt is, hogy „a Nyugat számtalanszor odavághatott volna, de a sorozatos óvatoskodás arra utal, hogy nem igazán tartja elérhetőnek, illetve kívánatosnak az oroszok megalázását. Ehhez képest Kijevnek nincsenek jó opciói. Brutális, elhúzódó állóháború vár rá, ám eközben erősödik a rá nehezedő nyomás a fegyvernyugvás érdekében. Európa ugyanis gazdaságilag szenved és ebből a populisták húznak hasznot, Olaszországban és másutt”.

Ám fontos, amit Biden kifejtett, hogy Putyin nem maradhat hatalmon. Hiszen

egy álságos ogre, háborús bűnös, egy régmúlt kor rettenetes reminiszenciája.

Ha letűnik a színről, az megkönnyíti a helyzet rendezését. Ezért le kell vadászni, rács mögé kell dugni, ezt a stratégiai célt kell követni – írja a brit lap.

Nyitófotó: AFP

Összesen 60 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés