Zelenszkijékkel már a liberális jogvédők pohara is betelt

2022. augusztus 4. 20:56

Bekezdések
Facebook
Az ukrán erők kárt okoztak a civileknek azzal, hogy bázisokat létesítettek és fegyverrendszereket működtettek lakott lakóterületeken.

„Az Amnesty International – igen, a liberális jogvédő szervezet, amelynek tanulmányaira rendszeresen Szentírásként hivatkozik Brüsszel és Washington – friss jelentése szerint az ukránok a háború kitörése óta pontosan ugyanezt csinálják. A szervezet leszögezte: a „megtámadott” pozíció nem mentesíti az ukrán hadsereget a nemzetközi emberi jog tiszteletben tartása alól.

Közleményükben, amit a Mandiner idézett, az ukrán erők kárt okoztak a civileknek azzal, hogy bázisokat létesítettek és fegyverrendszereket működtettek lakott lakóterületeken, köztük iskolákban és kórházakban. Az Amnesty International meggyőződése szerint az ilyen cselekmények sértik a nemzetközi emberi jogot és veszélyeztetik a civileket, mivel polgári objektumokat katonai célpontokká alakítanak.

Érdemes hozzátenni, a háború korai szakaszában számos hír érkezett oroszok által megtámadott civilekről; jellemzően arról, hogy a katonák személygépkocsikra lőttek. Azt viszont már nem említették meg az ukránbarát sajtóban, hogy ezekért – részben legalábbis – az ukrán hadsereg »terror akciói« tehetőek felelőssé: az orosz és az ukrán Telegramm-csatornák viszont (persze eltérő éllel) március környékén majdhogynem napi szinten számoltak be olyan esetekről, amelyekben ukrán katonák polgári járművel közelítettek meg orosz ellenőrzőpontokat, majd gránátot dobtak az ellenségre, vagy megsorozták őket a robogó kocsiból. A folyamatos nyomás hatására aztán előbb-utóbb minden kicsit is gyanúsan viselkedő autó célponttá vált.

Hogy miért pont most rántotta le a leplet a kijevi rezsim háborús bűneiről az Amnesty International – rejtély. Ahogy egyébként az is, hogy miért nem tiltakozott az emberi jogi jogsértések miatt nyomban az ENSZ, Brüsszel és Washington? Az utóbbi természetesen álnaiv kérdés. Pontosan tudjuk, hogy miért nem. Viszont jelzésértékű, hogy Zelenszkijékkel már a liberális jogvédők pohara is betelt.”

Nyitókép: MTI/AP/Kosztiantin Liberov

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 20 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés