A magyar egyházak semmit nem reagáltak Orbán fajelméleti beszédére

2022. augusztus 3. 20:24

Perintfalvi Rita
Facebook
Meggyőződésem, hogy ezzel a rezsimmel együtt fognak majd bukni kollaboráns egyházak is.

„A MAGYAR EGYHÁZAK SEMMIT NEM REAGÁLNAK ORBÁN FAJELMÉLETI BESZÉDÉRE

A Telex.hu megkereste a három legnagyobb magyarországi egyházat és megkérdezték őket, hogy mi a véleményük a miniszterelnök neo-rasszista beszédéről. Az eredmény lesújtó:

A Magyar Katolikus Egyház részéről semmilyen válasz nem érkezett.

A Magyarországi Református Egyház részéről semmilyen válasz nem érkezett.

Egyedül a Magyarországi Evangélikus Egyház válaszolt levelünkre, akik azt írták, „a Magyarországi Evangélikus Egyház nem kíván kommentálni általános politikai megnyilatkozásokat.”

Milyen érdekes, hogy a nagy történelmi egyházak vezetősége nem érzi a megszólalás etikai felelősségének súlyát. Amikor napi szinten belefolynak aktuálpolitikai események, például a választások direkt pártpolitika befolyásolásába, akkor már nem ennyire finnyásak.

Sem a reformátusokról, sem az evangélikusokról nem szeretnék nyilatkozni, róluk mondják el a saját híveik a véleményüket. Viszont a magyar katolikus egyház vezetőségének figyelmét felhívnám Ferenc pápa utolsó enciklikájára, amelynek már a címe is beszédes: Fratelli tutti, azaz Mindnyájan testvérek. Ahol az egyházfő ezt írja:

»A rasszizmus különböző megnyilvánulásai ismét szégyennel töltenek el bennünket, mert megmutatják, hogy a társadalom állítólagos fejlődése nem is olyan valós és egyszer s mindenkorra biztosított. A rasszizmus olyan vírus, amely könnyen mutálódik, és ahelyett, hogy eltűnne, titokban tovább lappang.«

Azt gondolom, hogy az egyházaknak igencsak van etikai felelősségük akkor, amikor a saját közegükben a politikum világa lábbal tiporja az emberi jogokat. Ilyenkor a tiltakozásuk olyan kötelesség, ami elől nem bújthatnak ki és aminek elmulasztását az utókor mindig számonkéri. Ha érdekelné még őket a Mesterük tanítása, akkor pontosan tudnák, hogy egyetlen birodalom sem áll fenn örökké. Orbánisztán sem.

Éppen ezért meggyőződésem, hogy ezzel a rezsimmel együtt fognak majd bukni kollaboráns egyházak is. Mert az emberek Orbánisztán ledőlése után fel fogják tenni a kérdést: Mi szükségünk van olyan egyházakra, amelyek nem a szeretetre tanították ezt az országot? Amelyek nem álltak ki a jogfosztott emberek és embercsoportok mellett? Amelyek semmit nem tették azért, hogy az eszkalálódó gyűlöletspirál csillapodjon?”

Nyitókép illusztráció. Fotó: Pixabay

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 96 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Legfeljebb a Bibliában:
1Ha az Úr, a te Istened elvezérel arra a földre, ahova most bevonulsz, hogy birtokodba vedd, s ha kiűzi előled mind a népeket, a hettitákat, a girgasitákat, az amoritákat, a kánaániakat, a perizitákat, a hivvitákat és a jebuzitákat – hét nálad népesebb és nagyobb népet –, 2ha az Úr, a te Istened majd kiszolgáltatja neked, s te legyőzöd őket, akkor töltsd be rajtuk az átkot, ne köss velük szövetséget és ne könyörülj meg rajtuk.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés