Továbbra is elfogadhatatlannak tartja Gyöngyösi zsidóellenes kijelentéseit a Mazsihisz

2022. július 7. 6:00
„A Mazsihisznek nem feladata pártok tisztújításaival foglalkozni, de Gyöngyösi Márton és társai zsidóellenes kijelentéseit továbbra is elfogadhatatlannak tartjuk” – reagált írásos megkeresésünkre a szervezet.

„A Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) a parlamenti választásokat megelőzően már többször deklarálta, hogy a Jobbikkal semmiféle kapcsolatot sem kíván ápolni” – válaszolta a Mandiner kérdésére a szervezet. Azt követően kerestük meg a szövetséget, hogy Gyöngyösi Mártont a Jobbik elnökének választották, miután Jakab Péter – nem sokkal újraválasztása után – kénytelen volt lemondani a posztról. A Mazsihisz válaszában rögzítette: „Álláspontunkat ma is tartjuk. A Mazsihisznek nem feladata pártok tisztújításaival foglalkozni, de

Gyöngyösi Márton és társai zsidóellenes kijelentéseit továbbra is elfogadhatatlannak tartjuk”.

Mint ismert, Gyöngyösi Márton 2012-ben, még országgyűlési képviselőként azt mondta a Parlamentben: „Itt lenne az ideje annak, hogy felmérjük azt, hogy az itt élő, és különösen a magyar országgyűlésben és a magyar kormányban hány olyan zsidó származású ember van, aki bizonyos nemzetbiztonsági kockázatot jelent Magyarország számára. Úgy gondolom, hogy adósai egy ilyen felméréssel Magyarországnak.” A politikus szavaitól a pártja akkor nem határolódott el.

Nem sokkal később, az Origo arról számolt be, hogy 2013-ban egy békéscsabai fórumon a gázkamrákra utalva a humorérzékkel rendelkezők figyelmébe ajánlotta, hogy a kormányzat a gáztározókról szóló törvényben biztosított kompenzáció-növelést a holokauszt túlélőinek.

Mint azt a Mandiner is megírta, a Jobbik az elnökválasztás után a Facebook-oldalán élő videóban számolt be annak eredményéről, miszerint Gyöngyösi Márton a szavazatok 68 százalékával lett a Jobbik új elnöke. Ebben a cikkünkben rajzoltuk meg a politikus portréját. Gyöngyösi megválasztásával kapcsolatban egyébként kifejezte aggályait Köves Slomó, az EMIH vezető rabbija, Szalai Kálmán, a Tett és Védelem Alapítvány titkára és Róna Tamás főrabbi is.

Nyitókép: MTI/Koszticsák Szilárd

 

Összesen 62 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

A jobbik mindig politikai kitörési pontokat keres. Nem egyszer rossz irányban.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés