Kommunista időket idéz Weber gázelosztós javaslata – energiajogász a Mandinernek

2022. július 5. 5:45
A kommunista konfiskálós reflexeket idézi Weber ötlete az „energiaszolidaritásról” – véli Tóth Máté, aki szerint az elképzelést az Energiaunió szabályozásában formalizálhatják.

„Maga az elképzelés elképesztő, de sajnos várható volt. Ez az ötlet ott lapult már a fiókban, a kérdés csak az volt, hogy ki vezeti fel, hiszen a kommunista konfiskálós reflexeket idézi a nemzeti gáztározók kisöprése” – fogalmazott lapunknak Tóth Máté energiajogász annak kapcsán, hogy Manfred Weber, az Európai Néppárt elnöke felvetette: igazságosan kell elosztani az Európai Unióba érkező földgázt a tagországok között, a részleteket egy rendkívüli Eu-csúcson szeretné kidolgoztatni.

Az ötlet lényege röviden az, hogy akinek miután Putyin korlátozza a földgázszállítást Európába, emiatt pedig nehéz télre számíthatunk, kötelező érvényű mechanizmusokat kellene kidolgozni a tározókban lévő földgáz szolidáris felhasználásáról, hogy ne mindenki „csak magával törődjön”.

Vagyis akinek van földgáza, attól el kell venni, hogy legyen annak is, akinek épp nincs.

Weber nehéz télre számít

A Der Tagesspiegel című német lap vasárnapi számában közölt interjúban Weber kiemelte: „nehéz télre kell számítanunk”, mert Putyin várhatóan tovább korlátozza vagy akár teljesen leállítja a földgázszállítást. Ezért be kell vezetni a „kötelező érvényű energiaszolidaritást”, a tározókban lévő földgáz „szolidáris” felhasználását, hogy „ne mindenki csak magával törődjön”. Hozzátette, elfogadhatatlan lenne, hogy a „szerencsés” tagországok feltöltött tározókkal, mások pedig energiahiánnyal sújtva vágnának neki az őszi-téli időszaknak. Cikkünk megjelenésekor az Európai Tanács naptárában még nem szerepelt rendkívüli uniós csúcs, ám nem biztos, hogy ez így is marad.

A szakértő szerint, bár ez egyelőre még csak egy felvetés, mégis komoly szándékot testesít meg és csatornáz is be, úgyhogy

számíthatunk rá, hogy ténylegesen eljut a döntéshozatali és jogalkotási folyamatig, méghozzá még az ősz előtt, hiszen addig van értelme.

Tóth Máté úgy látja, az Energiaunió szabályozási koncepciója kereteibe illesztve, az Európai Tanács és a Parlament rendelete formájában születne meg az újraelosztási jogszabály, hogy az közvetlen hatállyal rendelkezzen. „Így nemhogy a tagállami implementációra nem kell várni, de a tagállam saját, nemzeti jogszabályaival szemben, akár azok kárára is alkalmazandó lenne. Ezt persze meg fogják előzni a komoly diplomáciai csaták a Tanácsban – a Parlamentben sajnos kevésbé – de látva a rendes döntéshozatali eljárás (együttdöntés) mind gyakoribb torzítására, ezen belül is a tanácsi döntéshozatal egyhangúságának kikerülésére irányuló brüsszeli tendenciákat, ma már erősen kérdéses, hogy mit lehet megakadályozni jogi eszközökkel, vagyis hogy van-e még fék Brüsszel vonatán.”

Emlékezetes az olajembargós kompromisszum felülírása

Az energiajogász szerint emlékezetes és tanulságos továbbá az is, hogy az olajembargó kompromisszumos elfogadtatása után is egyből elkezdte Brüsszel a részletszabályokkal torzítani, aláásni és megkerülni a megszületett kompromisszumos döntést. Mindezek veszélyesen csökkentik a brüsszeli döntéshozatalba vetett bizalmat olyan időkben és olyan döntéseknél, mint a mostaniak, miközben

a nemzeti szuverenitást is visszametszik, holott a földgáz-ellátásbiztonság a nemzetállamok feladata és felelőssége az állampolgáraik felé

– húzta alá Tóth Máté.

Nyitókép: Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke üdvözli  Manfred Webert, az Európai Néppárt frakcióvezetőjét az Európai Parlament strasbourgi ülésén 2020. január 14-én (MTI/EPA/Patrick Seeger)

Összesen 176 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Minket ez amúgy sem érint, a mi gázunk csúnya véres orosz gáz, ami egy igazi európainak nem kell, inkább megfagy. Vagy mégis? Hm...

Weber! Nem szerencsések vagyunk, hanem okosak, előrelátók, saját polgárainak biztonsága az első........
Tudod, kinek mit intéz a kormánya!!!!

Igen. A MOL is hasonló helyzetben volt.
A ballib a vizet is el akarta adni.
Marha nagy szerencsénk van, hogy ilyen kormányunk van. Azért, mert mi is tudjuk, mi a hazánk érdeke.

Ok, de jó lenne valahogy előre hozni, mert 2024 még olyan messze van, addig még olyan sokat tudnak rombolni.

Milyen jó, hogy az előrelátó kormányunk a szomszédos országokkal kiépítette az energia kapcsolatokat.

Az. A ciános. Még az állam rossz gazda, ezért eladták más államnak.

Olvastam. Még szép, ha már visszaszereztük:-)

Szemmel látható, hogy az új német kormány alatt No minden területen csúszik lefelé.
Merkel történelmi hibája az atomerőművek leszerelése, ami amerikai nyomás hatására történt.

Good morning, proletár diktatúra!

Sokan így látjuk, ezért lett a negyedik, legerősebb kétharmad:-)
Ha így halad az ellenzék, lesz még háromnegyed is:-)

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés