Szovjet módszerekkel éheztetné ki Oroszországot a G7, és ez visszaüthet

2022. június 28. 16:28
A világ legfejlettebb államai ársapka bevezetését tervezik az orosz olajimportra, ezzel azonban olyan energiaháborút kockáztatnak, amelybe könnyen belebukhatnak.

A G7 csoport állam- és kormányfői megállapodtak, hogy megvizsgálják ársapka bevezetésének lehetőségét az orosz olaj importjára – olvasható a Világgazdaság cikkében. A lap szerint az ötlet az Egyesült Államoktól származik, és az orosz energiától erősen függő Olaszország szerette volna kiterjeszteni a gázra is. Franciaország a Reuters jelentése szerint még tovább menne, és a többi forrásból származó energiahordozóra is alkalmazná az ársapkát.

A terv célja kiéheztetni Oroszországot, megfosztani Putyint a legfőbb készpénz-forrásától, és lenyomni az orosz olaj árát” 

– mondta ezzel kapcsolatban a CNN-nek egy magas rangú amerikai illetékes. A mechanizmust egyelőre még csak fontolgatják, így nem lehet pontosan tudni a részleteket. A Bloomberg szerint azonban a legkézenfekvőbb lehetőség, hogy a biztosítások és a szállítások korlátozása révén érjék el, hogy

orosz energiahordozó ne juthasson el a vásárlókhoz a megszabott ár felett.

A lap ezzel kapcsolatban emlékeztet, hogy a világ tankerflottájának mintegy 95 százalékát a londoni International Group of Protection & Indemnity Clubs, illetve európai székhelyű cégek biztosítják. 

A Nyugat kényszerítheti a vevőket, hogy az ársapka betartásához kössék a biztosítást

Az oroszoknak hat dollárba kerül egy hordó olaj kitermelése, és

ha az ársapkát ennek közelében szabnák meg, az komoly csapást jelentene Moszkva számára,

miközben a remények szerint azt is garantálná, hogy az energiahordozó továbbra is a piacon marad. Ráadásul a globális inflációs nyomás is enyhülne, mivel Oroszország a világ egyik legnagyobb olajexportőre. Vannak azonban problémák. Az Európai Uniónak például újra meg kellene nyitnia a 6., az orosz olajimportot érintő szankciós csomagjának jogi szövegét, amelyet csak hosszas vita után voltak képesek véglegesíteni.

Ráadásul semmi garancia nincs rá, hogy Moszkva beleegyezik abba, hogy mások által megszabott áron értékesítse az olaját. Vlagyimir Putyin orosz elnök már bebizonyította, hogy

nem fél leállítani a földgázszállítást olyan uniós tagállamokba, amelyek nem hajlandóak engedni a követelésének, és rubelben fizetni.

Ráadásul egyre több szakértő, legutóbb Jeffrey Schott, a Peterson Institute for International Economics vezető kutatója figyelmeztetett, hogy a G7-eknek rövid távon fel kell készülniük az orosz gázszállítások teljes leállítására.  Így aztán egyáltalán nincsen kizárva, hogy Putyin kész lesz egy ideig visszatartani az olajat is a világpiacról, mert úgy gondolja – nem teljesen alaptalanul –, hogy ezzel súlyosabb károkat okoz az európai és észak-amerikai gazdaságoknak, mint a sajátjának.

Nyitókép: MTI/AP/Pool/DPA/Michael Kappeler

Összesen 37 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

A két angolszász lövöldözést mímel?
Szánalom.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés