A magyarok a leiskolázásra nem tartanak igényt

2022. június 6. 15:13

Schmidt Mária
Facebook
A brit birodalom küldetésének tartotta, hogy gyarmatosítsa és egyben civilizálja is a világot.

„A brit birodalom küldetésének tartotta, hogy gyarmatosítsa és egyben civilizálja is a világot. Rudyard Kipling 1899-ben írt verse a »The white man’s burden« annak a kulturális imperializmusnak a legegyértelműbb megfogalmazása, ami szerint a briteket a Jóisten arra teremtette, hogy elvigyék a fényt, a tudást, és persze a helyes viselkedést a világ alulfejlett részére.

Hogy ez a hozzáállás mit sem változott, azt a tegnap esti vesztes meccs (Magyarország–Anglia 1:0) után nyilatkozó Gareth Southgate angol szövetségi kapitány mindennél ékesszólóbban bizonyította: »Azért csináljuk a térdelést, hogy ezzel is nevelni próbáljunk az egész világon.« (Booing of the knee is why we do it — to try to educate people around the world.)

A magyarok erre a leiskolázásra nem tartanak igényt. Lehet, hogy pont ezért a kéretlen nevelőszándékért jár nálunk a füttyszó felnőttől, gyermektől egyaránt. Ha azért csinálnák, hogy kifejezésre juttassák, mennyire szégyenletesnek tartják, hogy annyi időn keresztül lenéztek és lekezeltek mindenkit, aki nem ők, talán csendben tudomásul vennénk, hogy nem volt jobb ötletük bűnbánatuk kifejezésre juttatására. De ez a hivalkodó és szándékosan kioktató pótcselekvés tőlünk csak megvetést érdemel.”

Nyitókép: Földházi Árpád

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 78 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Ne a világot neveljétek, hanem magatokat.
Ez a gyarmatosító birodalom, amely a világ egy negyedét uralta, most kitalálta azt, hogy súlyos kártérítések helyett térdeléssel és mások térdeltetésével oldják fel az emberiség ellen elkövetett bűneiket.

Igen. A holland kakaó is nagyon híres.

Arról nem is beszélve, hogy milyen jó ez a cikk. Másrészt Mária milliomos, sőt annál is gazdagabb, nem szorul rá senki pénzére.

Nagyon okos nő! Kenterbe veri az ellenzéki politikusokat, megmondóembereket.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés