LMP: Magyarországon akkor lehet népszavazás, amikor a Fidesz ezt a saját szempontjából előnyösnek tartja

2022. május 18. 22:35
Sebián-Petrovszki László, a DK országgyűlési képviselője úgy fogalmazott, „Orbán Viktor törvénytelen kormánya megszállta Magyarországot és tönkreteszi a hazát”.

Az LMP szerint az Alkotmánybíróság szerdai döntése után egyértelmű: a Fidesz meggyőződése, hogy - legyen akár kormánypárti, akár ellenzéki kezdeményezés - Magyarországon akkor lehet népszavazást tartani, amikor a Fidesz ezt a saját szempontjából előnyösnek tartja.

A DK úgy fogalmazott, hogy „Orbán Viktor törvénytelen kormánya megszállta Magyarországot és tönkreteszi a hazát”.

Az ellenzéki pártok az MTI-hez eljuttatott közleményükben arra reagáltak, hogy az Alkotmánybíróság honlapján közölt döntés szerint nem lehet népszavazást tartani a Fudan Egyetem és az álláskeresési járadék ügyében. Az LMP szerint teljesen egyértelmű, hogy a nagyobbik kormánypárt azért nem akarja a referendumot, mert pontosan tudja, hogy a magyar emberek többsége azt gondolja: a Fudan Egyetem megépítésénél fontosabb, hogy a magyar diákoknak legyen elegendő kollégiumi férőhely, ahogy azzal is egyetértenek, hogy nevetséges három hónapra adni álláskeresési járadékot egy olyan országban, ahol a munkakeresés átlagos ideje csaknem másfél év.

„A Fidesz megpróbálhatja elkaszálni annak a lehetőségét, hogy a többség egyértelműen ki tudja fejezni ebben a két kérdésben az álláspontját, de nem tud változtatni azon a tényen, hogy ezekben a kérdésekben

az álláspontja mögött nincs társadalmi támogatottság.

Mi pedig meg fogjuk találni azokat az eszközöket”, amelyekkel „a többség álláspontjának érvényt tudunk szerezni” – írta Csárdi Antal LMP-s országgyűlési képviselő.

Sebián-Petrovszki László, a DK országgyűlési képviselője, pártigazgatója felidézte: hétfőn szó szerint azt mondta a parlamentben, hogy „amíg az Orbán-rendszerben élünk, addig a magyar nép soha, semmilyen kérdésben sem dönthet majd népszavazáson”. „Friss hír, hogy a fideszes tagokkal feltöltött Alkotmánybíróság elkaszálta az ellenzék népszavazási kezdeményezését” – folytatta Sebián-Petrovszki László. Úgy fogalmazott, nem kellett sokat várni, hogy „az Orbán-rendszer megerősítse, amit a Demokratikus Koalíció képvisel: Orbán Viktor törvénytelen kormánya megszállta Magyarországot és tönkreteszi a hazát”.

(MTI)

Borítókép: Résztvevők vonulnak a kínai Fudan Egyetem budapesti kampuszának létrehozása ellen meghirdetett tüntetésen a fővárosban, az Andrássy úton 2021. június 5-én.MTI/Balogh Zoltán

Összesen 38 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Ez hülye.

Éppen hogy a Mosléknak tett hatalmas szívességet az AB. Akkora égést még világ nem látott, amit ez a népszavazás jelentett volna...

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés