Brüsszel arra készül, hogy „okos szankciókkal” sújtsa az Oroszországból érkező olajimportot

2022. április 25. 13:41
Az Európai Bizottság akár már hétfőn elküldheti a tagállamoknak a szankciós csomag terveit. 

„Jelenleg dolgozunk az Európai Unió hatodik oroszellenes szankciós csomagján, melynek keretében az olajembargó valamilyen formáját is fontolgatjuk. Úgy, hogy a szankció a lehető legnagyobb fájdalmat okozza az oroszoknak, miközben a lehető legkisebb járulékos kárt okozzuk magunknak, azaz »okos« szankciókban gondolkodunk” – nyilatkozta a The Times-nak az Európai Bizottság ügyvezető alelnöke Valdis Dombrovskis.

A részletekről egyelőre új hír nincs. A múlt héten a Reuters cikkében azt lehetett olvasni, hogy az orosz olaj fokozatos kivezetését irányoznák elő. Másrészt Dombrovskis jelezte: az is az elképzelések között szerepel, hogy az embargó helyett

az orosz olajexportra vámot vetnének ki egy bizonyos árplafonon túl.

A múlt héten kiszivárgott tervek között a fokozatosság mellett az is szerepelt, hogy a vezetékes olajszállítást kivennék a szankciók közül, vagy más szankció lenne rá érvényes, mint a hajós szállításra, illetve bizonyos olajfajtákra lenne érvényes a szankció.

A szakportál hivatkozik a Politico diplomata forrásokból származó információira is, melyek szerint a javaslat kidolgozásáért felelős Európai Bizottság

akár már hétfőn elküldheti a tagállamoknak a szankciós csomag terveit. 

Különösen érdekes információ az, hogy az egyik diplomata szerint a bizottsági szankciós listára immár az összes orosz bankot rátennék, azaz a Gazprombankot is kizárnák a SWIFT-ből a Sberbank tervezett kizárása mellett. Így nagy kérdés, mi lenne azzal az orosz elnöki rendelettel, ami előírja, hogy a Gazprombankon keresztül kell az európai gázvásárlóknak rubelben rendezni az április 1. után leszállított gázt.

Nyitókép: Jim Watson / AFP

Összesen 114 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Meg lehet szavazni, aztán lehet saját érdekeink szerint értelmezni, vagy leszarni. Az EU már úgyis bevezette azt, hogy törvényeket, szabályokat nem tart be.

Mondjuk Brüsszel már szerződést sértett azzal, hogy a jogosan járó pénzeket nem utalja ide, legfeljebb Magyarország is szerződést fog sérteni azzal, hogy a jogosan járó pénzeket nem utalja el oda.
Majd ha egálban leszünk, újraindulnak az utalások.

Valamikor volt a Szent Szövetség, helyette lett a Szankciós Szövetség.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés