Az OTP támogatja ukrán érdekeltségét, az orosz bankja számára viszont nem nyújt finanszírozást

2022. március 18. 15:33
Az oroszországi leánybank működését az OTP csoport teljes mértékben alárendeli a nemzetközi szankciós előírásoknak.

Az OTP csoport ukrajnai leánybankja tevékenységét fenntartja, támogatja, ugyanakkor az oroszországi leánybank számára nem nyújtanak finanszírozást, az orosz állampapírok forgalmazását felfüggesztették” – olvasható a pénzintézet honlapján.

„Azon dolgozunk, hogy az ország pénzügyi infrastruktúrája, így a gazdaság egésze működőképes maradjon a háborús körülmények között is” – írták az ukrán leánybankkal kapcsolatban. A tájékoztatás szerint a leánybank tevékenységének fenntartása mellett több millió eurós támogatással, tárgyi adományokkal, a munkatársak és az ügyfelek körében indított több százezer euró értékű humanitárius adománygyűjtéssel,

és 160 menekült elszállásolásával, ellátásával járulnak hozzá a válsághelyzet kezeléséhez.    

Tájékoztattak arról, hogy az oroszországi leánybank működését az OTP csoport teljes mértékben alárendeli a nemzetközi szankciós előírásoknak. Fokozatosan leépítik a vállalati hitelportfóliójukat, nem fektetnek orosz állampapírokba, illetve azok forgalmazását a teljes nemzetközi csoportban felfüggesztették.    

Az OTP Bank Nyrt. nem nyújt finanszírozást oroszországi leánybankja számára – mutattak rá. Arra is kitértek: folyamatosan mérlegelik, hogy szükség van-e további változtatásokra az oroszországi jelenléttel kapcsolatban. „Minden lehetséges döntést számba veszünk, ezek között elemezzük az orosz piac esetleges elhagyásának feltételeit és következményeit is” – így fogalmaztak a közleményben. Csányi Sándor, az OTP Bank Nyrt. elnök-vezérigazgatója

a március 4-ei sajtótájékoztatón még azt mondta, hogy a pénzintézet mindkét háborúban álló országban hosszú távon tervez.    

A szankciók révén az orosz érdekeltség is „meg fogja érezni" a háborút, de a menedzsment – akárcsak Ukrajnában – ott is helytáll – jegyezte meg.  Újságírói kérdésre az elnök-vezérigazgató azt mondta: „van olyan helyzet, amelyben átgondolnák a kivonulást” az orosz piacról, egyelőre azonban nem szeretnének a befektetőknek veszteséget okozni.

(MTI)

Nyitókép: MTI/Mónus Márton

Összesen 21 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés