Janez Jansa: Kilátásba kell helyezni Ukrajna teljes jogú EU-tagságát

2022. február 24. 21:45
Az Európai Uniónak (EU) kilátásba kell helyeznie Ukrajna mielőbbi teljes jogú tagságát – jelentette ki Janez Jansa szlovén kormányfő csütörtöki sajtótájékoztatóján.

Kiemelte: a történelem sokszor bebizonyította már, hogy ott, ahol nem bővül az EU, valaki más fog terjeszkedni. „Most bátor döntésre van szükség” – fűzte hozzá. A gyors tagság reménye, amelyet az EU kínálhat Ukrajnának, Moldovának, Grúziának és a nyugat-balkáni országoknak, egy lehetséges, elérhető, reális politikai válasz, amelyre Európának és a világnak jelenleg szüksége van – mondta.    

Jansa szerint az Ukrajna elleni orosz támadás célja a kormány és az elnök leváltása, valamint egy oroszbarát bábkormány létrehozása.

A szlovén kormányfő erről beszélt Denisz Smihal ukrán miniszterelnöknek is csütörtökön reggel telefonon. A szlovén kormányfő kétnapos hivatalos látogatásra utazott volna Ukrajnába, a találkozót azonban egyelőre elhalasztották. Jansa megjegyezte: függetlenül attól, mi fog történik az elkövetkező napokban Ukrajnában, az EU-ban és a NATO-ban még nem volt ilyen magas szintű elszántság a közös, agresszív akciókkal szembeni ellenállásra.    

Úgy vélte: nem csekélységek az Oroszországgal szemben már elfogadott, illetve készülő szankciók. „Oroszország nukleáris szuperhatalom és regionális katonai hatalom, de nem gazdasági hatalom” – hangsúlyozta, hozzátéve, hogy a gazdasági szankciók szinte mindig mindkét oldalt érintik, de ezeknél a szankcióknál teljesen egyértelmű, hogy középtávon „Oroszország lesz a vesztese”.    

A megtorló és minden egyéb intézkedés az orosz vezetés „ésszerűtlen, fejetlen, agresszív politikája” ellen irányul, nem pedig az orosz nép ellen – fogalmazott. „Mindenki azt szeretné, ha az orosz nép olyan képviselőket választana a jövőben, akik nem veszélyeztetnek senkit” – húzta alá.    

A miniszterelnök közölte: Szlovénia területén nincs közvetlen katonai konfliktusveszély, de kibertámadásokra van esély.

Fel kell készülni arra a lehetőségre is, hogy egy ideig például nem lehet használni a mobiletelefonokat – mutatott rá. Jelezte továbbá, hogy az Ukrajnában tartózkodó szlovén állampolgárok biztonságban vannak, és kapcsolatban állnak a kijevi szlovén nagykövetséggel. „Egyelőre nincs arról információnk, hogy valaki eltűnt vagy megsérült volna” – mondta. Tömeges evakuálásra szerinte nem lesz szükség, de a menekültek befogadására felkészült Szlovénia.    

Vlagyimir Putyin orosz elnök csütörtök hajnalban katonai művelet végrehajtását rendelte el a Donyec-medencében, leszögezve, hogy Oroszország tervei között nem szerepel Ukrajna megszállása, ugyanakkor törekedni fog az ország demilitarizálására. Az orosz erők mindazonáltal Ukrajna más térségeiben, köztük a fővárosban is támadtak katonai célpontokat, és támadást indítottak az oroszbarát szakadárok is az általuk ellenőrzött kelet-ukrajnai területeken. Az ukrán vezetés hadiállapotot vezetett be. A nyugati világ elítélte az orosz hadműveletet, és súlyos szankciókat helyezett kilátásba Moszkva ellen.

(MTI)

Fotó: Geert Vanden Wijngaert / POOL / AFP

Összesen 87 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Szerintem ezt az oroszok is akarták.
Nem EU érdek volt Oroszországot a NATO ellenségének felépíteni.

"Az nyílt hadüzenet. Ez is filozófus?"

Hadüzenet?!?!
Ejnyemár az Isten szerelmére,
Az EU tagság (irányába utcanyitasigéret mint olyan) az nem az Észak Atlanti Katonai Szövetség tagságisága! Mit kell itten elzárkózni a riszrossz haszontalan filozófia tudománytól, vazzeg?!

És ... valami lájk robotsereg 28 lájkot nyomott már a "" janez jansa miniszterelnök barátunk ötlete csúnya-rossz nyílt hadüzenet"" szövegre.
Szerintem Ezeket a bétás féle kommenteket és riasztó számú lájkjait utálja megalapozottan a patkánynak-sem-nevezhető-féreg nicknevű meg-megingó ingatag szavazó...

Amúgy EU bővítés nem aktuális ,de főleg üres beszéd ukránok ezzel való éltetése altatása...

A NATO bővítés történelmi legendáiban kábé két-kétésfél évtizede szerepelt valahogyan Oroszország tagságának lehetősége is ...
Azon régvolt stán igaz se volt korban persze még nem volt az usának transzi négy csillagos tábornoka...

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés