Orbán: Magyarország az orosz gáz mennyiségének emeléséről is szeretne tárgyalni

2022. február 1. 14:39
Európában energiaválság van, ezért különösen jelentős a hosszú távú megállapodás – fogalmazott a magyar kormányfő.

Vlagyimir Putyin orosz elnök, Orbán Viktor magyar miniszterelnököt fogadva, kijelentette, biztonságot, hosszú távú stabilitást nyújt Magyarországnak a 2036-ig szóló orosz-magyar gázszállítási szerződés. Hozzátette, az is fontos, hogy Magyarország jóval olcsóbban vásárolja a gázt, mint a világpiaci ár.

Orbán Viktor szintén nagyon fontosnak nevezte a megállapodást, és jelezte, hogy szeretne az abban szereplő mennyiség mértékének megemeléséről is tárgyalni. Európában energiaválság van, ezért különösen jelentős a hosszú távú megállapodás – hangoztatta. A magyar miniszterelnök köszönetét fejezte ki vendéglátójának a koronavírus elleni vakcinák szállítását illetően is, és hangoztatta, hogy az orosz oltóanyaggal 900 ezer magyart oltottak be.

 A nehéz idők ellenére a tavalyi volt a legsikeresebb év a kétoldalú együttműködésében - tette hozzá Orbán Viktor, és a két nagy kihívás éppen a koronavírus-járvány és az energiaellátás volt. 

Orbán Viktor emlékeztetett arra, hogy 13 éve találkoztak először, ez már a 12. találkozójuk, ami ritkaság. Az elmúlt 13 évből „nekünk kettőnknek van a leghosszabb emlékezete az EU és Oroszország viszonylatában” – fogalmazott.

Ukrajna

Ukrajnával kapcsolatban Orbán Viktor azt hangoztatta, hogy a látogatása „békemisszió” is, az Európai Unió részéről „készen állunk egy ésszerű megállapodásra”, az EU egyetlen vezetője sem akar háborút.

Putyin emlékeztetett arra, hogy a nemzetközi biztonság tekintetében Moszkva elküldte javaslatait a NATO-nak és az Egyesült Államoknak is.    A közelgő magyar választásra kitérve, egyetértettek abban, hogy azt követően is még sokáig szeretnének együttműködni.

Szeretnék nyerni, jó reményeim vannak arra, hogy hosszú évekig működhetünk együtt”

– jelentette ki Orbán Viktor.

Putyin úgy fogalmazott, hogy sok mindent tettek együtt, ami a nép javát szolgálja, és nagyon reméli, hogy ezt a munkát folytatni tudják.

Mindketten méltatták a közös munkát a gazdaság más területein is. Orbán Viktor egyebek között leszögezte, hogy a paksi atomerőművel kapcsolatos együttműködés „ragyogóan halad”, a magyar beruházások, amelyeket az orosz kormány is engedélyezett, megtörténtek. E téren is vannak újabb javaslatai az együttműködés fejlesztésére – tette hozzá. Vlagyimir Putyin hangoztatta, hogy a kétoldalú külkereskedelmi áruforgalom a tavalyi első 11 hónapban 30 százalékkal nőtt. Az atomenergetika mellett a gépipar területén is fontos projektek zajlanak a két ország között – hangoztatta.

(MTI)

Nyitókép: MTI/Kreml

Összesen 130 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Mesélj te, ha már felvetetted! Szóval, mit kérhet Putyin a gáz és Paks 2 árán kívül? Megmondom Orbántól semmit, viszont a te kedvenceidtől annál többet: hatalmas kötbért, ha egy esetleges kormányváltás esetén felmondanák Paks 2 létesítését. Ahogyan azt Dobrev most választás előtti kedvcsinálónak megemlítette.

Kettő szputnyikom van és remekül működik. Úgyhogy csak óvatosan....

Ukrajna légtere sincs annyira tele géppel. Remélem, mi is kikerüljük hazafelé.

Megvan a harmadik, az pfizer.

Kifejezetten elegáns. Az oroszoknak régen is volt ízlésük.

Csak ők nem tesznek semmit.
Ha meg akarnák mutatni, hogy tökös legények, nem hagynák, hogy a fejük felett szülessenek döntések az unió és Európa sorsáról.

Mennyivel jobban néz ki, mint a budapesti Francia követség csíkos doboz asztala, ami mellett kuporgott az ellenzék. Klára meg a földre tette a táskáját, biztosan nem akarta osszekoszolni a kanapé kárpitját:-)

Nincs bajom így:-)

Abban a nőben egy minimális elegancia sincs. Hiába, a pénz nem minden.

Neked is jó egészséget:-)

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés