A Pentagon szerint Putyin fel tudna lépni Ukrajnával szemben

2022. január 28. 21:32

Bár Putyin tudna támadni, de nem valószínű, hogy meghozta volna erről a végső döntést – jelentette ki pénteki sajtótájokoztatóján Lloyd Austin amerikai védelmi miniszter.

2022. január 28. 21:32
null

„Bár nem hisszük, hogy Putyin elnök végső döntést hozott arról, hogy beveti ezeket a katonai erőket Ukrajna ellen, most egyértelműen rendelkezik ezzel a képességgel” – fogalmazott Austin. A tárcavezető szerint Moszkva városokat és jelentősebb területeket is elfoglalhat, de olyan „provokatív politikai cselekményekhez” is folyamodhat, mint a szakadár területek elismerése.    

Austin szerint a konfliktus nem elkerülhetetlen, és hozzátette, hogy még nem késő a helyzetet diplomáciai úton rendezni. Kijelentette, hogy az Egyesült Államok továbbra is szorosan együttműködik NATO-szövetségeseivel, és „utat kínál Oroszországnak a válság helyett a nagyobb biztonság felé. Ennek a helyzetnek nem kell konfliktussá fajulnia. Ő (Putyin) dönthet úgy, hogy visszavonul, és kiadhatja ezt a parancsot a csapatainak. Választhatja a párbeszédet és a diplomáciát” – fogalmazott a miniszter.

– tette hozzá Austin. A tárcavezető kiemelte, hogy az Egyesült Államok elkötelezett amellett, hogy segítsen Ukrajnának megvédeni magát, egyebek között további páncélelhárító fegyverekkel. A sajtótájékoztatón részt vett Mark Milley tábornok, a vezérkari főnökök egyesített bizottságának elnöke is, aki azt mondta, hogy nem áll szándékukban bevetni amerikai csapatokat egy Oroszország elleni offenzíva részeként. „Senkit nem vetettünk be. Senkit nem telepítettünk a helyszínre. Csak növeljük a készültségi szintünket” – fogalmazott. Milley szerint sem az Egyesült Államoknak, sem a NATO-nak nem áll szándékában katonai erőket felvonultatni Oroszország ellen.    

– tette hozzá a tábornok. Milley szintén felhívta a figyelmet, hogy Oroszországnak a diplomáciai megoldásra kellene törekednie. „A fegyveres beavatkozásnak mindig az utolsó eszköznek kell lennie. A siker itt a párbeszéden múlik” – fogalmazott a katonai vezető.

(MTI)

Fotó: Nicholas Kamm / AFP

Kapcsolódó cikkek

Összesen 64 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
llnnhegyi
2022. február 09. 16:59
Putyin tudna,de mégse tud! Jól van vén szaros húgyos, egyes!- ülj le fogd be a pofádat!
Gyzoltan
2022. január 31. 07:25
Bár lehengerlő az USA hazug demagógiája, mégse téveszt meg senkit! Tisztában vagyunk vele, hogy az USA-nak létszükséglet a hisztérikus feszültség fenntartása!
Akitlosz
2022. január 30. 22:51
A nagyobb biztonságot a nagyon nagy többség számára beleértve az EU-t és a NATO-t is Ukrajna felosztása jelentené. https://cdn.nwmgroups.hu/s/img/i/1403/20140324ukrajna-felosztasa-egy-lengyel-televizio.jpg
Laszits
2022. január 30. 10:58
Azt mondja a védelmi miniszter, "az Egyesült Államok kiáll szövetségesei és partnerei mellett”. Oszt' ki a fax bántja a szövetségeseit? Az ukrán a parnere? Nemán! Inkább legújabb gyarmata. El kellene takarodniuk Európából, ezzel szemben éppenhogy növelik jelenlétüket. Ebből előbb-utóbb a "szövetségeseknek" is elegük lesz.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik