Origo: Nem igaz, amit a Momentum állít Hajnal Miklós diploma-botrányáról

2022. január 27. 7:00
A párt szerint a sem egyetemi végzettséggel, sem valódi munkatapasztalattal nem rendelkező politikus sosem hazudott a diplomájáról.

Nem igaz, amit a Momentum állít, hogy Hajnal Miklós soha nem hazudott volna a diplomájáról – írta meg az Origo. Korábban beszámoltunk róla, hogy a momentumos politikus annak ellenére, hogy nincs diplomája, többször is közgazdásznak nevezte magát, vagy nem javította ki, amikor közgazdásznak címezték, sőt önéletrajzában is szerepelt a titulus.

A politikus ügye most Bangóné Borbély Ildikó ügyével kapcsolatban került újra elő, aki szintén nem szerzett közgazdász főiskolai diplomát, a parlament.hu-n szereplő önéletrajzában azonban mégis ez szerepelt végzettségként. Az egykori MSZP-s politikus végzettségére vonatkozó közérdekű adatigénylésünkre az önéletrajzban említett Budapesti Gazdasági Egyetem úgy reagált: „tanulmányi rendszerünk archívumában az Ön által kérdezett személyre vonatkozóan semmilyen adat nem található”.

Épp ezért megkerestük a Momentumot, precedensértékűnek tekintik-e azt, hogy a politikusnőt kizárták a pártból, és ők is kizárják-e soraikból Hajnalt, de egyelőre nem válaszoltak a kérdésre.

A 168.hu megkeresésére viszont reagáltak, és közölték, „Hajnal Miklós soha nem hazudott a diplomájáról. Az előválasztás honlapjára feltöltött önéletrajzában is leírta, hogy az Oxfordi Egyetemi tanulmányait felfüggesztette, viszont itthon jogi tanulmányokat folytat. 2017-ben használta Hajnal Miklós a közgazdász kifejezést magára egy interjúban, ekkor az egyetemi tanulmányai utolsó évében járt, és már a legtöbb vizsgán túl volt. Azt nem állította soha, hogy okleveles közgazdász.”

Tény, hogy Hajnal az „okleveles” szót nem használta. A „közgazdász” kifejezést azonban igen.

Például 2017. január 24-én az akkoriban baloldali Hír TV-ben , amikor Kemény Dénessel, a vízilabda-válogatott egykori háromszoros olimpiai bajnok szövetségi kapitányával vitázott a budapesti olimpiai pályázatról, amely ellen már javában gyűjtötte az aláírásokat a Momentum (a videóban 28:35-nél).

A beszélgetés egy pontján Hajnal azt mondta: „én magam is közgazdász vagyok”

De 2021 júliusban az Azonnali.hu-n is „közgazdász végzettségűként” mutatták be,

és akkor sem javította ki az ATV egykori műsorvezetőjét, Simon Andrást, amikor az úgy fogalmazott a stúdióban ülő Hajnalra utalva, „de van nekünk egy közgazdászunk is”.

Ráadásul Hajnal Wikipédia-lapján egészen a botrány kirobbanásáig szintén közgazdászként volt bemutatva, aztán ez gyorsan megváltozott.

Hajnal Miklós ráadásul elvtársa, Karácsony Gergely választási győzelmét követően, amikor a baloldali összefogás telerakta saját embereivel a fővárosi cégeket,

a BKK felügyelőbizottsági tagja lett, úgy hogy saját önéletrajza szerint is csak egy érettségije van, és nagyjából öt hónap gyakornoki munkán kívül sosem dolgozott.

De a fő probléma nem ez, hanem az, hogy a Momentum állítása, miszerint Hajnal sosem hazudott a diplomájáról, egyszerűen nem igaz. Hajnal Miklóst többször is közgazdászként mutatták be a sajtóban, amit sosem utasított vissza, sőt, ő is közgazdásznak nevezte saját magát, pedig se diplomája, se valódi munkatapasztalata nincs e területen.

Ez még akkor is így van, ha mindezt ma már ő is sajnálja. A helyzetet csak tetézte a politikus első nehezen értelmezhető reakciója, amelyben azt mondta, elnézést kér, ha ezzel valakit megbántott. Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter egyébként szintén feltette a kérdést, maradhat-e ezt követően Hajnal képviselőjelölt?

Visszatérő elem a diplomabotrány a baloldalon

A baloldalon egyébként nem Bangóné Borbély Ildikó botránya ez az első eset, hogy egy politikus valótlanul végzettséget, diplomát vagy nyelvvizsgát tulajdonít magának. Emlékezetes, hogy Hajnal Miklós, a Momentum elnökségi tagja egy műsorban közgazdásznak hazudta magát.

Karácsony Gergelyről pedig 2021 tavaszán derült ki, hogy nyelvvizsga hiányában nem szerezhetett volna jogszerűen doktori fokozatot és a Corvinuson sem oktathatott volna. Karácsony egyébként Bangónéhoz hasonlóan több életrajzában is szerepeltette a doktori címét. Valótlanul volt feltüntetve a Párbeszéd Magyarországért (PM) honlapján, hogy Karácsonynak PhD-ja van.

Összesen 16 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Akkor miért kért bocsánatot?

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés