Közvélemény-kutatás: A rezsiköltségek növekedésére számít a lakosság a baloldal győzelme esetén

2022. január 15. 10:12
Az abszolút többség az életkörülményeket negatívan befolyásoló hatásokra van felkészülve a Real-PR mérése alapján, ha győzne az ellenzék.

A Real-PR 93. az augusztusi mérés után újra megvizsgálta több szempontból, hogy a választók milyen változásokra számítanak gazdasági kérdésekben, ha a baloldal kerülne hatalomra. Az abszolút többség az életkörülményeket negatívan befolyásoló hatásokra van felkészülve,

52-53 százalék szerint a baloldal csökkentené a gyermekvállalási és családi támogatásokat,

illetve emelné a munkavállalókat és a vállalkozásokat terhelő adókat. Még pesszimistább várakozások tapasztalhatók a rezsiköltségeket illetően, 64 százalék vélekedik úgy, hogy ezek növekednének, ha tavasszal a baloldal jutna kormányra. Már az augusztusi kutatásban is számottevően meghaladta a baloldali győzelem esetén kedvezőtlen változásokra számítók aránya az optimisták számát, de két kérdésnél tovább nőtt a különbség, a korábbitól 5 százalékkal többen gondolják úgy, hogy a baloldal csökkentené a gyermekvállalási és családi támogatásokat, és 7 százalékkal többen számítanak a rezsiköltségek emelkedésére, az ellenvélemények száma 4, illetve 6 százalékkal csökkent.

Megállapítható tehát, írják, hogy a választók körében

hatékony volt Márki-Zay Péter kommunikációja, közel kétharmadnyian (64 százalék) vannak felkészülve a baloldal esetleges választási győzelemétkövetően a háztartási rezsiköltségek emelkedésére.

Ezek szerint, ha a 2022-es választás döntő mértékben az életkörülmények várható alakulásán múlik, az jelentősen csökkenti a baloldal esélyeit, márpedig ez sokaknál jelentős döntésbefolyásoló tényező. A három vizsgált témakör közül csak az adókat érintőnél nem mutatható ki érdemi változás, de a többség azzal kapcsolatban is negatívan vélekedik, 52 százalék szerint a baloldal emelné a vállalkozásokat és a munkavállalókat terhelő adókat, mindössze 29 százalék szerint nem. Fontos jelzés a választók véleményéről, hogy ha a négy válaszkategória arányát nézzük, mindhárom kérdésnél az egyértelműen negatív várakozás alkot relatív többséget, a rezsiköltségek emelkedésében 41 százalék, a családi támogatások csökkenésében 30 százalék, a munkavállalói és vállalkozói adók emelésében 28 biztos, ha esetleg a baloldal nyerné a választást. Ezzel szemben mindössze 10 százalék körüli azok aránya, akik szerint biztosan nem történne negatív változás a három vizsgált témakörben.

Vidék és Budapest

Bár minden tekintetben pesszimistábbak a vidékiek, mint a budapestiek, de a rezsiköltségeket illetően

még a fővárosi választók között is nagy többségben vannak, akik a baloldaltól rosszabbodásra számítanak,

57 százalékuk nyilatkozott így, vidéken 8 százalékkal többen, tehát közel kétharmadnyian (65 százalék). A vidéki lakosság körében azok is abszolút többséget alkotnak 54-55 százalékos részaránnyal, akik szerint a baloldal emelné a munkavállalói és vállalkozói adókat, illetve csökkentené a gyermekvállalási és családi támogatásokat, ellenvéleményen mindössze 27 százalék, illetve 32 százalék van. A budapestiek a két utóbbi kérdésben megosztottnak látszanak, az optimista és a pesszimista vélemények között mindössze 3 százalékos eltérés van, az adóemelést illetően a negatív, a családi támogatások csökkentése kapcsán a pozitív várakozás nagyobb.

Módszer: 1000 fős, országos reprezentatív telefonos kutatások, 2021. augusztus 02-04, december 21-23. Hibahatár: legfeljebb plusz-mínusz 3,1 százalék. A cégről: A Real-PR 93 közel harminc éve végez helyi és országos közvélemény-kutatásokat, gazdasági és közéleti megrendelők számára.

Nyitókép: MTI/Czeglédi Zsolt 

Összesen 77 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Ezeket a típusú felméréseket nem szeretem.
Pontosan ismerjük azt az embertípust, amelyik TUDJA, de legalábbis SEJTI, hogy rosszabb lesz a ballib kormányzás alatt - MÉGIS LESZAVAZ RÁJUK ("semmi nem érdekel, csak a Zorbán bukjon").

Egyetlen típusú felmérésnek látom értelmét: a klasszikus "ön melyik pártra szavazna, ha ma lenne a választás" közvéleménykutatásnak.
Na ebből van meglepően kevés, ahhoz képest, hogy két és fél hónap múlva választás...

MZP titkolt jelmondata?

Úgy látszik bevált a Párt propagandája a gonosz migránssimogatósorosbérencrezsiemelöbuzipártoló ellenzékről.
Az átlag választót nagyon könnyű megetetni az ilyen dumával...

Válaszok:
ThunderDan | 2022. január 15. 11:48

Miféle duma?

Itt kőkemény referenciák vannak:

2002-2010 kormányzása (+ utána minden kormányzati lépés reflexszerű opponálása)

vs

2010-2022 kormányzása

A kontraszt üvöltő.

Esetleg a NER arisztokrácia és a Vezér családtagjainak "munkásságáról" is tudnál mesélni?
Csak úgy, a teljesség kedvéért.
(Amúgy az is tapasztalat, hogy ezek mit művelnek.)

Nocsak, azért lennék komcsi, mert nem nyalom hozzád hasonlóan a Vezér seggét???
Vicces vagy, szép szőke herceg.
Ami meg Feri bátyámat illeti, ez nem igazán jött be, mert én mindig azt mondtam, hogy Böszme a legrosszabb ami ezzel az országgal megtörténhetett.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés