Cseh lap: Orbán és a kazah elnök beszélgetése felkavarta az érzelmeket Prágában

2022. január 14. 11:30
A széles körű ellenzéki koalíció úgy indul a választáson, hogy a tét a „magyar demokrácia megőrzése” – írja a balliberális Aktualne.

A balliberális Aktualne.cz cikke kiemelte, hogy Orbán Viktor magyar miniszterelnök Tokajev kazah elnökkel folytatott telefonbeszélgetése felkavarta az érzelmeket a cseh politikai színtéren. Orbán azt követően fejezte ki szolidaritását Tokajevnek, hogy a kazah hadsereg és rendőrség a helyi zavargásokat tömegbe lövéssel és több mint tízezer ember letartóztatásával nyomta el.

A cikk emlékeztetett, hogy Markéta Pekarová Adamová cseh házelnök szerint Orbán de facto támogatta a kazah állampolgárok elleni lövöldözést. Néhány nappal korábban a házelnök a Facebookon arról írt, hogy a magyaroknak a közelgő választásokon

el kellene űzniük Orbánt,

hasonlóan ahhoz, ahogy a csehek elűzték Andrej Babist. Pekarová Adamová kijelentése nem tetszett például Radek Vondárcek előző házelnöknek. Petr Fiala (cseh miniszterelnök) Pekarová Adamová szavait közvetlenül nem kommentálta, Magyarország egyelőre hivatalosan nem reagált.

A cikk ezt követően rátért a közelgő választásokra, ismertetve annak időpontját is. A széles körű ellenzéki koalíció úgy indul a választáson, hogy a tét a „magyar demokrácia megőrzése”. A legutóbbi közvélemény-kutatások azt mutatják, hogy az egyesült ellenzéket nehéz feladat várja. A Medián által közzétett pártpreferencia felmérés szerint Orbán konzervatív Fidesze 39 százalékkal nyerne, míg a hat pártból álló ellenzéki koalícióra öt százalékkal kevesebben szavaznának. Az eddigi legfrissebb felmérést a Nézőpont kutatóközpont készítette, amely szerint a

Fidesz a szavazatok 50 százalékát szerezné meg, az ellenzék pedig 43 százalékot.

A cikk beszámolt a kormány elmúlt hónapokban hozott intézkedéseiről, köztük a nyugdíj- és a minimálbér emelésről, valamint a szerdán bejelentett, bizonyos élelmiszerek árának csökkentéséről is. Az egyesült ellenzék hat pártból áll: a baloldaltól kezdve, a liberálisokon át az egykori szélsőjobboldali Jobbokig bezárólag. Az ellenzék vezetője a konzervatív és mélyen hívő katolikus, Márki-Zay Péter.

(Fotó: A kazah elnöki sajtószolgálat által közreadott képen Kaszim-Zsomart Tokajev kazah elnök beszél a parlament ülésén Nur-Szultánban 2022. január 11-én. MTI/EPA/Kazah elnöki sajtószolgálat.)

Összesen 61 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

,,Az ellenzék vezetője a konzervatív és mélyen hívő katolikus, Márki-Zay Péter.,,

Mélyen hívő?
Mennyire mélyen?
Olyan mélyen ahol az OPNI található?

Ha csak az ellenzék rátermettségén múlna.

Hogy a lényegről is szó essen: Nem tűnt még fel, hogy a kazah eseményekről hogyan hallgat az USA, hogyan hallgat az EU? A kazahsztáni stabilitás úgy tűnik, minden nagyhatalomnak érdeke, orosz, kínai, amerikai, török érdek egyaránt.

Ettől kezdve nem sokat számít, mit mondanak a cseheknél.

Ez a mélyen hívő talán egy kicsit túlzás. Prágából, csillagászati távcsővel, v. becsült érték?

Közelről egészen máshogy látszik.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés