Akkor sorolom, mi a baj az élelmiszerárSTOP-pal!

2022. január 13. 13:58

Németh Balázs
Facebook
Figyelem, ez nem egy kitalált lista, az összes „érvet” haladó/hergelő portálokon olvastam.

„Akkor sorolom, mi a baj az élelmiszerárSTOP-pal! Figyelem, ez nem egy kitalált lista, hanem az összes »érvet« haladó/hergelő portálokon olvastam a miniszterelnök bejelentése óta. Tehát az árak csökkentése rossz, mert:

 • nem ér semmit;
 • csak drágább lesz más élelmiszer;
 • nem csökkenti az inflációt;
 • mindenki veszít, csak az állam nem;
 • a fogyasztók sem sokat nyernek;
 • miért így?
 • miért most?
 • miért nincs benne a rizs? Azt is sokan esznek…
 • miért van benne a csirkemell?
 • hé, a csirkemell nem is drágult!
 • csődbe mennek a hazai élelmiszeripari cégek;
 • bajba kerülnek a boltok;
 • külföldről hoznak majd be olcsó, rossz minőségű termékeket;
 • kommunizmus!

Értik, ugye? Tegnap este hatkor leültek a »zokosok« és elkezdték megmagyarázni, hogy miért rossz, ha átmenetileg csökken néhány élelmiszer ára.

Arra jutottak, hogy ez az egész nem ér semmit, mégis tönkretesz mindent.”

Nyitókép: Németh Balázs Facebook-oldala

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 190 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

HOFI GÉZA viccében:

"Nyuszika megy az erdőben, a farkas és a róka
elhatározzák, hogy megverik.
De miért verjék meg?
Azt mondja a róka: ha van rajta sapka, akkor azért, ha
nincs, akkor meg azért."

"Arra jutottak, hogy ez az egész nem ér semmit, mégis tönkretesz mindent."

Kicsit irígylem Balázst ezért a mondatért :-)

Az infláció növekedésének nem belső okai vannak, hanem az az oka, hogy az USA visszafogta a palagáz szállítást. A hatósági ár fékezi az inflációt. Bár nem bízom benne, hogy meghatnak a tények!

Ez találat, köszi, de ettől függetlenül az árszabályozás rossz ötlet. Hosszú távon teljesen ellentmond a piacgazdasági logikának, rövid távon meg egy nagy döccenőt készít elő: amikor eltörlik, hirtelen lesz egy nagy áremelés. Kazahsztánban pl. idegesek lettek tőle. Lehetőség még, hogy fokozatosan emelik a hatósági árat, akkor meg minek az egész?

Persze értem, hogy választások előtt állunk, nyer a FIDESZ és utána már mindegy lesz az áremelkedés üteme, de akkor meg ezt "cinizmus"-nak hívják.

Ja. És mely termékek vonatkozásában? És milyen alapon állapítja meg a fényesarcú hatóság, hogy melyik ár az "igazságos"? A kommunizmus tényleg ebbe rothadt bele.

Persze értem, hogy most nem kommunizmusról beszélünk, hanem a választások megnyeréséről, és ezért ideiglenesen le kell törni az inflációt, de ez így súlyos cinizmus. Jó, ez nem idegen a FIDESZ-től, és megengedheti magának: erre az ellenzékre akkor sem szavazok, ha akármilyen cinikus a FIDESZ, de legalább nevezzük nevén a dolgokat.

Jó, jó, de amíg létezik szólásszabadság, az álompógárok szóvá tehetik, hogy az állam belepofázása nem helyes.

Pont arról van szó, hogy túl hosszú a lista. Az árszabályozást csak elkezdeni lehet, jól befejezni nem. Vagy minden termékre kiterjed, azt "kommunizmus"-nak hívjuk, vagy termékek egy önkényesen meghatározott körére önkényesen meghatározott ideig, azt meg simán zsarnokságnak.

Ez járványvédelem. Ha viszont előírják neked, hogy mondjuk 50 eFt/éjszaka fölött nem adhatod ki, az zsarnokság. Miért pont 50 eFt, ki határozta ezt meg, milyen eszközökkel, miért csak a szállodákra vonatkozóan? Stb. stb.

Kifejtenéd ezt az összefüggést? Nekem még úgy tünik a "hatósági árat" , mint fogalmat sem érted. csak rothadtul okosnak képzeled magad. A valóságban azonban csak paneleket ismételgetsz. Azok is legalább 20 éve voltak divatosak. Amikor még a ballib Magyarországon tömegesen tudta becsapni az embereket.
A szent piac dicsérete, a nincs ingyenebéd és hasonló baromságok kritika nlküli dicsőítése jut eszembe a mondókádról.

Mi sem mond rólad többet, hogy Argentina és Venezuela bajait az árszabályozással hozod össze!

Ez pont olyan, mintha az ágyat tennéd felelőssé az emberek haláláért! Elvégre is a halottak 90% -a ágyban hal meg!

Semmilyen érvet nem irsz. Találgatsz. A tervgazdaságot kevered egy szociális piacgazdasági intézkedéssel.

Leírtad a véleményedet. Nem törődve azzal, hogy amit állítasz az a vadkapitalizmusra igaz. Csakhogy a vadkapitalizmus nem állta ki az idők próbáját. Szélsőséges, mint a te következtetéseid. Amivel csak az a probléma, hogy deklaráltan nem az az árszabályozás, mint amit te állitasz. Ez is régi balliberális trükk, hogy állítasz valamit, ami nem felel meg a valóságnak, bár ha ezt figyelmen kívül hagyjuk, akkor logikus. SzDsz. Ők voltak ennek a nagymesterei. Úgy látszik, hogy elég régen elenyészett ahhoz, hogy újra kitermelje őket az élet. Te vagy rá a jó példa. Fogadok, hogy magadra, mint nagyon okos emberre tekintesz...

Most, Magyarországon.
Téves kiindulás, téves eredményre vezet. Ma Magyarországon az inflációnak nem belső, hanem külső okai vannak. Az unió az elhibázott energia politikájával nagyobb felelős az inflációért, mint a magyar gazdaság.


Érdekes, a svédek is csendben beleszóltak a szent piac működésébe...

Nekem meg az tűnik fel, hogy számodra csak másolás létezik. A kialakult helyzet azonban egyedi, annyiban, hogy egy világjárvány okozta gazdasági viaszaesés találkozik egy hanyatló birodalom csapdosó külpolitikájával és egy stupid európai energiapolitikával. Ez a hármas , önmagában is súlyos gond együttállása egyedi a történelemben, amit egy ilyen önálló gondolkodásra képtelen okoskodó fel sem fog, nemhogy megoldást találna rá.

Remélem máris csomagolsz! Mindannyian jobban járunk!

Ja, hogy kivülről okoskodsz! Ott is nyilván lesed a szavait a külföldieknek, nehogy valami olyasmit csinálj, amit még előtted senki, mert egy kelet-európaitól alapvető elvárás, hogy szót fogadjon.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés