The Economist: Angela Merkel, a láthatatlan európai, aki alig hagy maga után nyomot

2021. december 10. 9:53
Az angol lap szerint a volt német kancellár „a széltől is óvta a demokratikus normákat sárba tipró Lengyelországot és Magyarországot”.

Angela Merkel csak azért bizonyulhatott a legerősebb vezetőnek az európai politikai színtéren, „mert a többiek gyengék voltak”, politikai öröksége pedig részben már most eltűnőben van, és „bár összetartotta a klubot, alig hagy maga után nyomot”, nem tudott a közösség formálójává válni – véli a volt német kancellár örökségét értékelő cikkében a The Economist.

A lap szerint a megosztottságtól még a demokráciát fenyegető veszélyeknél is jobban tartó Merkel eltűnőben lévő politikai örökségéhez sorolható, hogy „a széltől is óvta a demokratikus normákat sárba tipró Lengyelországot és Magyarországot”, kormánya pedig még a két kormány elleni esetleges uniós szankciókat is akadályozta. Az új német kormánykoalíció hivatalba lépésével azonban e téren is határozott fordulatra és keményebb irányvonalra lehet számítani – írta a The Economist. 

(Fotó: Angela Merkel volt német kancellár kezében az utódjától, Olaf Scholz új német kancellártól kapott virágcsokorral hivatala átadási ünnepségén Berlinben 2021. december 8-án. MTI/AP/Markus Schreiber)

Összesen 44 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Az igen. Ha külföldön élnék, és a baloldali sajtót olvasnám, azt hihetném, hogy Magyarországon és Lengyelországon tankok cirkálnak a városok utcáin, és azonosító nélküli kormányemberek verik azokat, akik ki merik mondani a véleményüket. A tipikus goebbelsi propaganda, mindegy, ha nem igaz, elég sokszor kell mondani, és akkor egy idő után el fogják hinni az emberek.

Economist? Az nem ilyen ballib újság? Akkor nyilván a Remain-re szavaztak.

Hát az EU-ban a jelek szerint átvette a hatalmat a baloldal, szóval úgy érzik, megmondhatják, mi a helyes és mi a nem. De Matolcsy szerint ha nem rántják vissza a kormányt, akkor 2030-ra csődbemegy magától az egész gittegylet, igaza lehet, mindenhol ez szokott történni, ahol az ideológia fontosabb a gazdaságnál.

Látod, pedig még te is nyomathatod a kormányellenes propagandádat egy konzervatív, jobboldali oldalon. USA-ban ennél kevesebbért rádszabadulna a twitter-kommandó, Németországban pedig még a főnöködet is megkeresnék a hozzászólásoddal. Sorold fel kérlek, hogy milyen rettenetes elnyomatásban van részed a világ eme barbár sarkában?

Hát, hosszan lehetne elemezni a különbséget az MTI és az Economist között, viszont onnantól már az MTI lenne a téma, nem az Economist valóságtorzítása - ezt hívják terelésnek. Úgyhogy szerintem maradjunk a témánál, az MTI-vel kapcsolatos gondolataidat pedig írd be bármelyik MTI-s hír alá. Van belőle bőven, naponta, szóval lesz rá lehetőséged.
De ezek szerint abban megegyezünk, hogy az Economist olyanokat ír le Magyarországról és Lengyelországról, aminek az ellenkezőjéről saját szemükkel is meg tudnának győződni. Ugye az újságírás elvileg a tények közléséről szól, hát ez a mai verziója már sokkal inkább a doktrinálásról.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés